Jaful privatizării ARO, dezvăluit în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

atât starea dezastruoasă de la ARO Câmpulung, cât şi neregulile din contractul de privatizare. APAPS a negociat "facilităţi", în sumă totală de 1.664,6 miliarde lei vechi, plus o anulare a

atât starea dezastruoasă de la ARO Câmpulung, cât şi neregulile din contractul de privatizare. APAPS a negociat "facilităţi", în sumă totală de 1.664,6 miliarde lei vechi, plus o anulare a obligaţiilor bugetare, în valoare de 1.716 milioane lei vechi.
Raportul Comisiei de anchetă arată că, abuzând de ambiguitatea contractului, Cross Lander şi-a permis să vândă o parte din patrimoniul ARO, fără evaluare şi fără licitaţie, la preţuri de zeci de ori mai mici decât preţul pieţei. Fabrica de Scule şi Matriţe a fost vândută pentru 2.700.000 de dolari, adică de 18 ori mai mult decât a plătit Cross Lander pentru întregul ARO, deşi cumpărătorul nu avea voie ca, pe o perioadă de 5 ani, să înstrăineze vreunul dintre activele aflate în proprietatea ARO S.A.

Ajutoare pentru muncitorii de la ARO
Raportul, care va fi baza de plecare a unui proiect de hotărâre ce va fi supus votului Senatului, propune acordare de măsuri excepţionale pentru cei 1.200 de salariaţi de la ARO, având în vedere că, din luna august 2005, aceştia nu au mai primit salarii. Comisia senatorială mai solicită analizarea contractului colectiv de muncă de la ARO şi analizarea de către organele competente ale statului a raportului Curţii de Conturi privind privatizarea ARO S.A. pentru a se lua măsurile legale. Potrivit raportului, care citează un administrator judiciar, singura soluţie judiciară viabilă pentru ARO este falimentul societăţii. În anul 2003, ARO S.A. a fost vândută pentru 150.000 USD, deşi, potrivit raportului, avea un patrimoniu de 50 milioane de dolari.

Datorii şi pierderi de sute de miliarde, după privatizare
Comisia arată că, înainte de privatizare, ARO avea datorii de 320 miliarde de lei, iar în urma administrării de către Cross Lander a mai acumulat datorii de 380 miliarde de lei, totalul datoriilor ajungând la 700 miliarde de lei vechi. La capitolul pierderi, situaţia stă asemănător: la data privatizării, societatea avea pierderi de 290 miliarde de lei vechi, iar după privatizare a acumulat pierderi în valoare de 400 miliarde ROL. Raportul comisiei mai spune că firma care a cumpărat ARO nu numai că nu şi-a realizat investiţiile pe care le-a promis, dar are de plătit alte penalităţi care rezultă din contractul de privatizare, în valoare de 478.000 USD, pentru că nu a respectat clauzele.

Curtea de Conturi e rezervată
Raportul Curţii de Conturi, anexat raportului Comisiei de anchetă, exprimă rezerve cu privire la "reuşita" acestei privatizări, mai ales că "nici situaţia financiară a societăţii nu a cunoscut o revigorare după privatizare".
Curtea de Conturi arată că desfăşurarea negocierii cu un singur ofertant nu a fost de natură "să asigure un mediu concurenţial adecvat", element esenţial pentru obţinerea unui preţ corespunzător.
Una dintre concluziile Curţii de Conturi a fost că încheierea contractului de privatizare conţinea informaţii diferite de cele rezultate din negocierea cu această firmă. Curtea de Conturi consideră că transferul de proprietate s-a făcut fără ca APAPS să deţină garanţii suficiente că investiţiile promise de firma americană vor fi realizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite