Izvor de sănătate şi arome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţine daruri ale naturii egalează valoarea plantelor aromate. O valoare care poate fi exploatată în aproape toate domeniile, de la tratamente cosmetice şi remedii naturale, până la condimente

Puţine daruri ale naturii egalează valoarea plantelor aromate. O valoare care poate fi exploatată în aproape toate domeniile, de la tratamente cosmetice şi remedii naturale, până la condimente culinare şi produse de uz casnic. Vă doare spatele? Aruncaţi în apa de baie un pumn de cimbru. Aţi fost agitată şi stresată toată ziua? Beţi un ceai de muşeţel înainte de culcare. V-au invadat muştele ? ţineţi pe pervazul ferestrei un ghiveci cu busuioc. Vreţi să daţi un gust mai bun mâncării? Presăraţi câteva fire de măghiran, oregano sau tarhon. Deşi subapreciate multă vreme, plantele au revenit în atenţia noastră, împinse mai mult de nevoi şi curiozitate. Tot mai multe clinici, reviste, farmacii naturiste ne promit soluţii ieftine şi eficiente. Iar entuziasmul cu care sunt îmbrăţişate dovedeşte că, într-un secol poluat de chimicale, oamenii caută o alternativă - în orice domeniu. Această nouă tendinţă, dacă se poate numi aşa, nu este decât o redescoperire a unei ştiinţe practicate de secole. Dacii ştiau să folosească puterea tămăduitoare a plantelor. Civilizaţia romană a impus, în teritoriile ocupate, noi varietăţi de plante, atât în scopuri curative, cât şi culinare. În Evul Mediu, mânăstirile şi bisericile îşi cultivau propriile grădini medicinale. Iar în vieţile şi casele oamenilor, plantele îşi aveau rolul bine definit. Usturoiul era un bun dezinfectant, lavanda alunga furnicile, iar pătrunjelul parfuma sosurile şi ciorbele. Dacă în medicină apelăm tot mai mult la remediile naturiste, ar fi păcat să nu profităm la maximum şi de valenţele culinare ale plantelor aromate - zise şi verdeţuri!

Friptură de porc cu verdeţuri
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1,2 kg pulpă de porc, 1 lingură muştar, 1 lingură miere, 375 ml vin roşu, 1 lingură zeamă de lămâie, 2 căţei de usturoi, 1 ceapă, sare, piper, 250 g ciuperci , 250 g arpagic, 1 legătură pătrunjel, 1 crenguţă cimbru, 1 crenguţă busuioc, 60 g unt, 125 g smântână groasă
Preparare: Se prepară o marinată din muştar, miere, 125 ml vin roşu, zeamă de lămâie, usturoi pisat, ceapa rasă, sare şi piper. Carnea se ţine 2 ore în marinată, întorcând-o des. Se curăţă ciupercile şi se feliază dacă sunt prea mari. Se scoate carnea din marinată, se zvântă şi se frige în untul încins. Se adaugă ciupercile şi arpagicul curăţat şi se presară carnea cu jumătate din verdeţurile tocate. Se toarnă marinata şi restul de vin roşu, se acoperă şi se introduce în cuptorul încins pentru cca 90 de minute. Cu 25 de minute înainte de a fi gata, se ia capacul şi se presară restul de verdeţuri. Se scoate carnea din cuptor, iar sosul se mai dă un clocot şi se adaugă smântâna. Se taie friptura felii şi se serveşte cu sosul alături.

ştiaţi că ?
şi animalele de casă beneficiază de pe urma plantelor. Puţin pătrunjel adăugat în farfuria câinelui îi împrospătează respiraţia. Pentru a-l scăpa de purici, spălaţi-i blana cu apă în care aţi fiert puţin pelin sau mărar. Dacă vreţi să doarmă liniştit, turnaţi-i în apa de băut puţin ceai de muşeţel.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite