Iulius Mall a ocupat şase hectare de parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În goana după popularitate, autorităţile clujene dau avize de construcţie în neştire Puţini clujeni au strâmbat din nas la vestea autorizării mallului în cartierul Gheorgheni,

În goana după popularitate, autorităţile clujene dau avize de construcţie în neştire

Puţini clujeni au strâmbat din nas la vestea autorizării mallului în cartierul Gheorgheni, majoritatea visând la cumpărăturile făcute în noul centru comercial. Primarul Emil Boc nu a lipsit la tăierea panglicii din toamna trecută, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, considerat părintele spiritual al ansamblului comercial, realizat pe terenul public.

Arhitectul Vasile Mitrea, membru în conducerea Registrului Urbaniştilor din România, ne-a declarat că ridicarea mallului în zona "Casei Tineretului" şi a lacurilor a fost o gravă eroare urbanistică. În perioada premergătoare Revoluţiei exista proiectul unui ansamblu de 110 hectare, care se întindea de la hotelul "Casa Tineretului" până la Băile Someşeni, compus exclusiv din parcuri de agrement şi mult spaţiu verde.

Parcul de est, violat cu rândul

În timp, s-au investit bani în salba de lacuri, exista chiar un centru hipic şi o bază sportivă. Primul viol suferit de parcul care se năştea a fost apariţia unei baze de troleibuze a Regiei Locale de Transport Urban, a venit apoi la rând un cimitir militar. Acum, după construcţia mallului, urmează demolarea bazei sportive învecinate şi ridicarea de locuinţe. În partea opusă, în zona Pepinierei Becaş, s-a ridicat alt supermarket, iar în preajmă, primarul Boc a anunţat construcţia fie a unui stadion, fie a unui ansamblu de locuinţe.

Mallul, un act de civilizare?

Un alt urbanist, arhitectul-şef al judeţului, Radu Spânu, ne-a declarat că în zona hotelului "Casa Tineretului" era prevăzută ridicarea unei baze sportive. Nu s-au găsit bani pentru acest proiect, aşa că mallul a fost o soluţie salvatoare.

"A venit o investiţie mare, care a ridicat Clujul, practic este un act de civilizare, iar spaţiul a fost utilizat mai eficient", a fost de părere Spânu. Acesta consideră că transformările începute la "Casa Tineretului" trebuie continuate la centrul hipic, cartodromul şi pârâul Becaş, care ar trebui reabilitate şi extinse cu piste de biciclete.

Renate Roca Rozenberg, PR la Iulius Mall, ne-a declarat că investitorul şi-a respectat obligaţiile asumate, acelea de a reconstrui terenurile de tenis şi bazinul de înot excavate. În plus, după doi ani de la prima solicitare, Iulius Mall a preluat şi administrarea lacului, în care se obligă să investească un milion de euro. Din păcate, în acest moment, pescarii care vin aici găsesc de multe ori peşti morţi.

Clujului i se mai pregătesc şi alte malluri

Iulius Mall nu este singurul centru comercial ridicat pe spaţiul verde sau prin abuzuri, în municipiu fiind în bloc-starturi şi alte malluri. Unul ar putea apărea în curtea unui spital, fără avizul Comisiei Monumentelor Istorice, altul - pe terenul fostei fabrici de tutun, considerat monument de categoria B, dar care este demolată fără milă, şi chiar parcul de lângă Expo Transilvania, în cartierul Mărăşti, ar putea face loc unui supermarket.

"Timişorenii au rezolvat o problemă similară, păstrând un zid istoric de faţadă. Clujenii s-au grăbit să-şi demoleze istoria", a fost concluzia tristă a lui Mitrea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite