Iulie, piatra de încercare pentru SIF-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce indicele compozit al pieţei a scăzut cu 5%, indicele BET-FI a resimţit o corecţie de 25% Titlurile SIF au traversat cea mai dificilă lună de la începutul anului. În iulie,

În timp ce indicele compozit al pieţei a scăzut cu 5%, indicele BET-FI a resimţit o corecţie de 25%

Titlurile SIF au traversat cea mai dificilă lună de la începutul anului. În iulie, indicele reprezentativ a fost marcat de o depreciere abruptă care a "bătut" media pieţei.

Ultima lună bursieră a fost marcată de noi deprecieri pentru acţiunile tranzacţionate pe piaţa românească. Bursa de la Bucureşti a reuşit "performanţa" de a intra în topul mondial al celor mai mari scăderi înregistrate de la începutul anului.

De această dată, cel mai lovit a fost sectorul financiar. Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost afectate de o corecţie de aproximativ 25%, cu mult peste cea a pieţei. Nici pentru indicele celor mai lichide zece companii tranzacţionate, BET, scăderea nu a depăşit 10%.

Practic, în afară de indiciele BET-FI, care monitorizează evoluţia titlurilor SIF, ceilalţi indici reprezentativi pentru bursa de la Bucureşti s-au aliniat la deprecierile suferite de indicii marilor burse europene.

Probleme de imagine

Corecţiile înregistrate în ultima lună au fost "stimulate" şi de slaba lichiditate din piaţă, rulajele nereuşind să depăşească pe piaţa principală pragul de 10 milioane de euro pe şedinţă. "Practic, orice vânzător cu un număr mare de acţiuni a putut provoca panică foarte uşor", explică Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani.

Evoluţia acţiunilor SIF a fost pusă pe seama statutului "privilegiat" de acţiuni lichide. "Este posibil ca foarte mulţi investitori să fi optat pentru lichidarea lor din portofolii tocmai datorită faptului că se poate intra mai uşor la cumpărare", spune Murgoci. Numirea la conducerea SIF Moldova (SIF2) a lui Cătălin Chelu şi anunţarea convocării acţionarilor la SIF Oltenia (SIF5) pentru a decide în privinţa menţinerii lui Dinel Staicu la conducerea companiei au contribuit, în opinia brokerilor, la accentuarea scăderilor din acest segment.

Cea mai mare scădere, de 30%, a revenit, în intervalul analizat, acţiunilor SIF Transilvania (SIF3). În sectorul bancar, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu 19%, iar cele ale BRD - cu 3%. În sectorul petrolier, acţiunile Petrom (SNP) au scăzut cu 1%, iar titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) - cu 5%. În schimb, cursul acţiunilor Azomureş (AZO) şi-a continuat ascensiunea şi a câştigat încă 24%.

Uşoare reveniri pe pieţele emergente

În timp ce bursa de la Bucureşti a traversat o nouă lună cu un bilanţ negativ pe toate palierele, pentru câteva burse emergente din Europa a fost un bun prilej pentru a reveni pe creştere. De exemplu, indicele WIG al Bursei din Varşovia s-a apreciat în intervalul 30 iunie-30 iulie cu 3%.

Slovak Share Index a urcat cu 4% în acelaşi interval, în timp ce pentru indicele BSE al bursei de la Budapesta a înregistrat o ascensiune de 10%. De o scădere de peste 11% a fost afectat indicele SOFIX al bursei din Bulgaria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite