Iulian Gâlcă: "Sunt foarte multe frustrări în sistemul judiciar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transparency International şi CSM au făcut public studiul privind percepţia magistraţilor asupra justiţiei

frustrări în sistemul judiciar", dar a pus la îndoială şi exactitatea reală a studiului, având în vedere că şi instituţia pe care o coordonează are ceva probleme de percepţie. În plus, în formularea întrebărilor din chestionar nu s-a precizat exact ce înseamnă în percepţia magistraţilor "factorul de presiune". Mai exact, 10,5% din magistraţi - cu două procente mai mult decât anul trecut - consideră că CSM ar trebui să le protejeze independenţa în faţa preşedinţiei, iar 51% din repondenţi s-au declarat nemulţumiţi de activitatea consiliului.
Faţă de 2005, când 60% din magistraţi considerau că CSM are capacitatea de a garanta independenţa faţă de imixtiunile politicului în justiţie, în 2005 mai au această "credinţă" doar 43% din judecători şi procurori. În ceea ce priveşte preşedinţia, 58% din magistraţi consideră că această instituţie deţine o poziţie dominantă faţă de sistemul judiciar. O observaţie pozitivă a studiului este că magistraţii se simt mai independenţi faţă de anul trecut, însă procentul este de doar 80%, fără a se preciza exact situaţia în care se află ceilalţi 20%.
Procurorii şi judecătorii se plâng doar anonim de ingerinţe politice
Sursele de ingerinţă în justiţie ar fi, conform sondajului, membrii guvernului, ai parlamentului, preşedinţia, Ministerul Justiţiei sau procurorii-şefi.
Cu toate acestea, la CSM nu există nicio plângere a magistraţilor privind o ingerinţă exactă. În 2006, numărul magistraţilor care cunosc cazuri în care relaţia dintre procuror şi judecător afectează imparţialitatea hotărârilor judecătoreşti aproape s-a dublat faţă de anul trecut. Dacă în 2005 doar 23% din magistraţi aveau această percepţie, anul acesta, ponderea lor s-a ridicat la 44,7%.
De asemenea, 28,5% din procurori şi judecători cunosc cazuri în care au existat presiuni politice pentru numirea anumitor magistraţi în funcţii de conducere. Peste 66% din magistraţi "taxează" numirea procurorului general de către Ministerul Justiţiei, aspect considerat ca "o frână" în independenţa procurorilor. Răspunsurile magistraţilor au fost anonime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite