Viţelul românesc ia drumul Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viţelul românesc ia drumul Italiei
Viţelul românesc ia drumul Italiei

Peste 60% din producţia internă de carne de vită este exportată în ţări precum Italia, Croaţia sau Grecia. Doar 2,3% din bovinele din ţara noastră sunt crescute pentru a fi tăiate, motiv pentru care românii sunt nevoiţi să cumpere din magazine carne importată.

Anul trecut, abatoarele din România au tranşat 39.821 de tone de carne de vită, dintre care 24.300 de tone au fost exportate, potrivit datelor Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). În acelaşi timp, România a importat 13.000 de tone de carne de bovine (inclusiv animale vii), cu 2.300 de tone mai mult faţă de anul 2007. 

Crescătorii interni de taurine nu se înghesuie să crească rase de carne, pe motiv că preţul oferit de samsari şi de procesatori este cu cel puţin 30% mai mic decât cel pe care-l primesc în cazul exporturilor. „Procesatorii români îmi oferă în jur de zece lei fără TVA pentru un kilogram de carne de mânzat. Mă gândesc să export, întrucât preţul  este cu aproximativ 30% mai bun“, afirmă Nistor Burduhoş, administratorul fermei Lucos din judeţul Suceava, care se ocupă cu creşterea vacilor Charolaise, rasă renumită pentru carne.

Zece lei fără TVA este un preţ foarte bun şi se aplică, în general, cărnii de calitate (de viţel sau de mânzat), spune Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine (SCTR). „Samsarii plătesc şase lei pentru un kilogram de carcasă de vită. Din cauza preţului foarte mic, fermierii preferă să crească vaci de lapte, unde, de bine, de rău, obţin între 60 de bani şi un leu pentru un litru de lapte“, a declarat Costel Caraş. El a punctat că doar 2,3% din bovinele din ţara noastră sunt crescute pentru carne.

Mezeluri cu carne străină

Din cele 13.000 de tone de bovine importate anul trecut, peste 10.000 de tone au reprezentat carne şi organe de vaci mature, care au fost folosite pentru procesarea mezelurilor, indică datele ARC.

De asemenea, Mihai Vişan, preşedintele ARC, este de părere că, în România, consumul de carne de vită este exagerat de mic, comparativ cu ţările din Europa Centrală şi de Vest, din cauza preţurilor foarte mari. „Carne de vită şi, mai ales de viţel se găseşte doar în marile lanţuri de retail. Magazinele alimentare nu prea au aceste produse, deoarece sunt foarte scumpe. Un kilogram de carne de viţel costă în jur de 40 de lei“, afirmă Mihai Vişan.

Potrivit acestuia, consumul mediu de carne de vită din România este de aproximativ 6,6 kilograme, în timp ce în Spania, Franţa sau Germania depăşeşte 25 de kilograme pe cap de locuitor. „Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită. Noi preferăm pasărea şi porcul. Doar 10% din consumul intern este reprezentat de carnea de viţel, comparativ cu 40%, cât este media Uniunii Europene“, a conchis preşedintele ARC. Consumul mediu anual de carne din România este de 60 de kilograme pe cap de locuitor. Un român consumă, anual, în jur de 32 de kilograme de carne de porc şi 20 de kilograme de carne de pasăre.

Sprijin financiar

Crescătorii de taurine vor primi un sprijin financiar de 100 de lei pentru fiecare carcasă de vită, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Banii provin de la bugetul de stat, iar suma totală alocată la nivel naţional este de 312.700 de lei.

image
image

 Doar 10% din consumul intern este reprezentat de carnea de viţel, comparativ cu 40% cât este media UE.

image


Mihai Vişan
preşedinte Asociaţia Română a Cărnii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite