VIDEO Italia rămâne deschisă pentru muncitorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa italiană a muncii nu va cunoaşte restricţii pentru cetăţenii români, aşa cum se întâmplă în Spania, afirmă pentru „Adevărul“ Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti.

image

„Italia nu intenţionează să creeze probleme fluxului de români. Migraţia românilor către Italia diferă faţă de situaţia din Spania. În Spania, românii au fost folosiţi cel mai mult în agricultură şi în construcţii. Sunt două sectoare care au fost afectate în cea mai mare măsură de criza economică. În Italia, acest gen de probleme nu există. Comunitatea română din Italia este în creştere, lucrând în domenii fundamentale, ca asistenţa familială şi cea spitalicească. De asemenea, românii sunt prezenţi în sectorul construcţiilor, un sector care nu este, în acest moment, în criză" spune Mario Cospito.

Diplomatul italian susţine că situaţia dificilă din Italia nu va avea efecte importante asupra comunităţii româneşti, tocmai pentru că românii sunt implicaţi în activităţi care nu resimt criza.

Italia ia măsuri  după model românesc

„În mod paradoxal, oportunităţile de muncă ale românilor ar putea să crească în aceste sectoare pentru că există o lipsă de infirmieri şi de asistenţi", spune ambasadorul Cospito.Parlamentul de la Roma dezbate în acest moment un al treilea set de măsuri de austeritate prin care se vizează reduceri drastice de cheltuieli bugetare, astfel încât deficitul public să se apropie de zero în 2013. „România a luat măsuri dure anul trecut, Italia le impune anul acesta. Am redus salariile în sectorul public. De doi ani nu mai există creşteri de salarii. S-au micşorat salariile cele mai mari. A fost adoptată o taxă de solidaritate pentru cei care au salarii foarte mari. Acum se lucrează asupra pensiilor şi în ceea ce priveşte sistemul sanitar", afirmă Mario Cospito.

„Statele unite ale europei", o soluţie ambiţioasă

Criza economică şi situaţia dificilă din Uniunea Europeană vor fi discutate la Bucureşti de preşedintele României, Traian Băsescu, şi de cel al Italiei, Giorgio Napolitano, cu ocazia vizitei pe care şeful statului italian o va face în România în această săptămână.

Giorgio Napolitano este un susţinător al integrării mai profunde a Uniunii Europene, idee sprijinită şi de Traian Băsescu, care a vorbit recent despre „Statele Unite ale Europei". „Sigur, «Statele Unite ale Europei» reprezintă un program ambiţios, fiecare ţară europeană având tendinţa de a-şi apăra propria sa originalitate. Ceea ce preşedintele Napolitano şi preşedintele Băsescu cred este că, respectând fiecare identitate naţională, pe viitor se poate ajunge la  o federaţie de state care să fie capabilă să răspundă crizelor şi provocărilor pe care comunitatea internaţională le are", declară ambasadorul Italiei la Bucureşti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite