„Italia, o ţară intolerantă cu imigranţii” - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita Papei Benedict al XVI –lea în Orientul Mijlociu şi problema unei ambarcaţiuni cu refugiaţi politici respinsă la intrarea în Italia sunt două teme centrale abordate de presa din Peninsulă.

„Papa Ratzinger soseşte în Iordania: cu lumea islamică, dialog şi respect” sunt obiectivele expuse de Suveranului Pontif şi preluate de cotidianul „Corriere della Sera”. Sanctitatea Sa a aterizat ieri pe aeroportul din Amman unde a fost întâmpinat de familia regală a Iordaniei. Pe drumul de la scara avionului şi până la covorul roşu, Benedict al XVI-lea a fost însoţit de regina Rania. La începerea ceremoniei de primire, regina s-a retras un pas înapoi şi a lăsat „scena” Suveranului Pontif şi regelui Abdullah al II –lea al Iordaniei. Temele de discuţie s-au axat pe dialogul intereligios. Luni, Papa Benedict al XVI –lea va vizita Israelul, iar miercuri va fi la Bethlehem.

„Nuocera, oraşul care a închis televizorul” titrează cotidianul „La Repubblica” în ediţia on line. Potrivit statisticilor, Nuocera este oraşul unde italienii privesc cel mai puţin la televizor. În unele familii aparatele electronice de acest gen nici nu există sau nu sunt folosite. Decizia  a fost luată de comun acord între toţi locuitorii cu 13 ani în urmă după ce un băiat s-a sinucis. David, în vârstă de 12 ani, s-a spânzurat încercând să imite o scenă dintr-un film violent. Pentru a înlocui televizorul, părinţii au format „cercuri de creativitate” unde copiii lor îşi petrec timpul liber.

„Preşedintele Italiei este îngrijorat de intoleranţa faţă de imigranţi” anunţă cotidianul din Roma, „Il Messaggero”. Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia imigranţilor de pe teritoriul Italiei după ce, ieri dimineaţă, o ambarcaţiune cu refugiaţi politici a fost respinsă la debarcarea în Sicilia. Mai mult, marinarii italieni au condus nava înapoi spre Libia. Acest fapt a stârnit controverse în rândul Vaticanului care susţine că au fost încălcare drepturile fundamentale ale imigranţilor. Uniunea Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru Justiţie Jaques Barrot, a anunţat că „evaluează dinamica faptelor”.

„Locurile rezervate în metrou pentru milanezi ofensează Constituţia italiană” declară preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini şi citat de cotidianul „Il Tempo”. La propunerea deputatului Matteo Salvini din partea partidului Liga Nord, de a crea locuri rezervate în metrou pentru milanezi au obiectat atât partidul majoritar cât şi opoziţia. „Cine face astfel de propuneri nu a citit niciodată Constituţia italiană”, a declarat Fini. Reprezentanţii Ligii Nord şi-au motivat propunerea pentru a evita agolmeraţia din autobuze şi metrou.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite