Italia işi doreşte mai mulţi imigranţi din afara UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia este de acord să primească în jur de 170.000 de imigranţi din ţările extra-europene care vin în peninsula pentru a presta servicii în mod legal, informează agenţia italiană de presă

Italia este de acord să primească în jur de 170.000 de imigranţi din ţările extra-europene care vin în peninsula pentru a presta servicii în mod legal, informează agenţia italiană de presă ANSA.

Această prevedere este inclusă într-un decret de lege semnat de Romano Prodi, prim-ministrul Italiei, cu privire la forţa legală de muncă provenită din ţări din afara Uniunii Europene. Astfel, faţă de situaţia actuală, numărul cetăţenilor extra-comunitari va creşte de cinci ori.

Conform decretului, condiţiile de primire în gazdă a unui imigrant se facilitează şi pentru familiile italiene care optează pentru serviciile oferite de către cetăţeni străini.

Cererea iniţială va putea fi facută on-line, fără a mai fi necesară deplasarea la autorităţile locale care au competenţa aprobării şi emiterii actelor obligatorii pentru reglementarea condiţiilor de şedere şi de muncă a străinilor pe teritoriul italian.

În acest scop, ministrul de interne a dispus constituirea unui site pe care să se posteze toate cererile de primire în gazdă sau de angajare a cetăţenilor străini.

În Italia, la ora actuală, sunt 8.000 de egipteni, 6.500 de cetăţeni din Republica Moldova, 5.000 de filipineni, 4.500 de albanezi si marocani, 4.000 de tunisieni, 3.500 de cetăţeni originari din Sri Lanka şi 3.000 din Bangladesh. Aceştia sunt imigranţii străini extra-europeni care s-au stabilit în peninsula, conform agenţiei de presă italiene.

Referitor la domeniile de activitate în care se regăseşte forţa de muncă legală provenită atât din tări europene, cât şi din afara vechiului continent, 65.000 de imigranţi prestează diverse servicii pentru familii autohtone; 14.200 lucrează în domeniul contrucţiilor şi 30.000 - în sectoarele de producţie.

Pe lângă aceste dispoziţii, decretul autorizează permisele de şedere pe teritoriul ţării pentru motive de studiu, în prezent existând 3.000 de astfel de aprobări pentru extra-europeni. S-au eliberat permise şi pentru munca sezonieră, care vizează 1.500 de cetăţeni străini.

Ca noutate, anul acesta vor fi incluse în procedurile de acces la locurile de muncă inclusiv patronatele, sindicatele si asociaţiile, care vor avea rolul de a orienta şi informa cetăţenii străini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite