Italia, mai aproape de UE, mai departe de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingând fără drept de apel ideea unei mari coaliţii între stânga şi dreapta, aşa cum a sugerat Berlusconi, profesorul Romano Prodi, liderul coaliţiei învingătoare în alegerile din

Respingând fără drept de apel ideea unei mari coaliţii între stânga şi dreapta, aşa cum a sugerat Berlusconi, profesorul Romano Prodi, liderul coaliţiei învingătoare în alegerile din Italia, a declarat că nu se teme un singur moment de piedicile pe care, în intenţia de a-şi păstra măcar parţial puterea, actualul premier le va ridica în faţa instalării noului guvern.
"E curios că Berlusconi se plânge de neregularităţi ale procesului electoral, când tocmai el a deţinut toate pârghiile de control, inclusiv aparatul tehnic necesar. Înseamnă că nu mai are încredere în el însuşi, este un caz de criză de identitate", a subliniat el cu ironie. Precizând că formarea noului guvern nu va putea avea loc înainte de a doua jumătate a lunii viitoare, Prodi a anunţat de pe acum unele schimbări de direcţie în politica externă a ţării. Reţine atenţia declaraţia sa că, încă din prima zi când viitorul guvern se va instala, va fi stabilit programul retragerii trupelor italiene din Irak. Într-adevăr, dacă SUA puteau conta în persoana lui Berlusconi ca pe unul dintre aliaţii lor cei mai fideli, nu acelaşi lucru se poate spune despre Prodi. El s-a opus cu tărie invaziei Irakului şi, încă în 2004, a opinat că Europa ar fi putut preveni această invazie "dacă ar fi fost mai unită". Că "il professore", în calitatea sa de fost preşedinte al Comisiei Europene, se pronunţă pentru o Europă mai unită, nu este un secret. El s-a numărat printre susţinătorii fermi ai monedei europene unice şi pentru o politică externă europeană comună. Într-un articol publicat în "Le Monde", Prodi afirmă: "O Europă mai puternică este necesară pentru echilibrarea parteneriatului transatlantic. Nicio ţară nu poate gestiona de una singură provocările asimetrice ale epocii noastre". Prodi se va apropia şi mai mult de UE şi va păstra distanţa faţă de Bush, comentează o cunoscută analistă de origine italiană, Paola Subacchi. Concomitent, el va promova relaţii corecte, dar reci, cu Rusia. "Berlusconi avea relaţii speciale cu Putin, pe care Prodi nu e dispus să le urmeze", afirmă acelaşi analist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite