Italia: Ţiganii sunt amprentaţi de ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile italiene nu par să fie afectate de avertismentul Parlamentului European în privinţa deciziei de amprentare a rromilor din Peninsulă. Mai mult, a fost găsită o soluţie pentru

Autorităţile italiene nu par să fie afectate de avertismentul Parlamentului European în privinţa deciziei de amprentare a rromilor din Peninsulă. Mai mult, a fost găsită o soluţie pentru punerea în aplicare a acestei măsuri.

Italienii au cooptat câţiva ţigani în echipele care se vor ocupa cu informarea şi amprentarea "nomazilor", alături de cei de la Crucea Roşie şi carabinieri.

Unul dintre mediatorii aleşi pentru ţiganii români este Decebal Tănasie (37 de ani), originar din Timişoara. El locuieşte de 10 ani în Italia împreună cu familia şi alţi 30 de rromi, într-un depozit abandonat, de la periferia Romei.

Dacă nu aş fi fost sigur că este un lucru pozitiv, nu aş fi acceptat să mă implic. Am analizat ce vor de la noi şi cred că nu-i rău să fim şi noi înregistraţi undeva
Decebal Tănasie, rrom care ajută carabinierii

Autorităţile italiene au cooptat rromi în echipele care se vor ocupa de informarea şi ulterior de înregistrarea locuitorilor nomazi. Guvernul de la Roma nu are de gând să ţină cont de protestele europene

În procesul de amprentare sunt implicate, pe lângă trupele de carabinieri, Crucea Roşie şi Asociaţia Opera Nomadi.

Decebal Tănasie (37 de ani), rrom originar din Timişoara, se află de 10 ani în Italia şi locuieşte cu familia şi alte 30 de persoane într-un depozit abandonat la periferia Romei. În capitala italiană procesul de amprentare încă nu a început, însă vestea este deja aprig dezbătută în taberele de rromi.

"Tot ce ştim este din ziare, dar nu ne putem baza. Avem noroc că tocmai de la noi din tabără a fost ales mediatorul român şi ne va explica el", spune Florica Tilică (32 de ani) din tabăra Quintiliani, a lui Decebal Tănasie.

Mediatorul, în schimb, încearcă să îi liniştească: "Dacă nu aş fi fost sigur că este un lucru pozitiv, nu aş fi acceptat să mă implic. Am analizat ce vor de la noi şi cred că nu-i rău să fim şi noi înregistraţi undeva", ne-a explicat Tănasie.

Înainte ca poliţia să intre în tabere, mediatorii vor fi primii care vor avertiza locuitorii despre ceea ce se întâmplă şi ce au de făcut. Trupele responsabile cu recensământul se vor deplasa la faţa locului cu aparatura necesară. Există însă riscul ca taberele să se mute din zonele vizate pentru a se reconstitui în altă parte.

Minorii, doar fotografiaţi

Prefectul Romei, Carlo Mosca, s-a opus iniţial recensământului, iar după lungi dezbateri a reuşit să stopeze amprentarea minorilor. Dacă însă se va constata că unii dintre ei au comis infracţiuni, poliţia va avea dreptul să le ia amprentele.

Ministerul italian de Interne a ţinut să precizeze că nu se va constitui o "bancă de date a ţiganilor". Amprentarea şi fotografierea îi priveşte pe toţi ţiganii, indiferent de naţionalitate, şi nu numai pe cei români.

Scrisori pentru oficialii de la Roma

Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, i-a trimis omologului său italian, Franco Frattini, o scrisoare prin care a cerut să fie respectate cu stricteţe drepturile omului şi regulile UE.

Ambasada României în Italia a trimis scrisori autorităţilor italiene prin care îşi exprimă preocuparea faţă de posibile discriminări şi cere garanţii privind respectarea drepturilor cetăţenilor români, solicitând prezenţa unor reprezentanţi consulari la acţiunile de amprentare. (Luminiţa Bogdan)

Ignoră avertismentul europenilor

Parlamentul European (PE) a aprobat în plen un document care cere Italei să oprească amprentarea ţiganilor, până la o decizie a Comisiei în acest sens. Parlamentarii i-au trimis lui Berlusconi şi o scrisoare de protest. Maroni, ministrul italian de interne, a reacţionat dur când a aflat de votul de la Strasbourg, afirmând: "Sunt sincer indignat.

Nu se vorbeşte nicăieri de rromi, e vorba de mulţi nomazi. Noi nu le luăm amprentele, ci facem un recensământ al celor care trăiesc în tabere, în primul rând ca să-i protejăm pe ei şi mai ales pe minori". Ministrul de externe, Franco Frattini, a reacţionat şi el: "PE ne acuză pe nedrept, decizia lor este una politică, nu se cunoaşte situaţia din teren".

Cum s-a ajuns la acest scandal

Întreg scandalul legat de infracţionalitatea imigranţilor, în special a celor români de etnie rromă, puternic susţinut de presa din Pensinsulă, nu a fost decât flacăra care a aprins fitilul pentru detonarea altui scandal, de data aceasta la nivel european, cel legat de amprentare şi de conotaţiile rasiste ale acestui proces.

Cine? Propunerea vine din partea ministrului de interne, Roberto Maroni, cu circa 4 săptămâni în urmă

De ce? Ea vine pe fundalul tensiunilor sociale provocate de infracţionalitatea imigranţilor. Au fost accentuate în mod special cazurile ai căror autori erau ţiganii din tabere legale sau ilegale prezente în marile oraşe italiene.

Cum? Practic, amprentarea presupune intervenţia directă în taberele monitorizate ale Crucii Roşii italiene, împreună cu Opera Nomadi (ONG dedicat drepturilor subiecţilor iniţiativei) şi autorităţile locale, carabinieri.

Cât timp? Iniţiativa nu este produsul unei legi, ci al unei ordonanţe interne cu valabilitate de trei luni, lansate de Maroni. Intenţia iniţială era de a o transforma în decret legislativ şi apoi de a o integra în pachetul de securitate, însă în urma reacţiilor la nivel oficial, atât din partea opoziţiei italiene, cât şi din partea UE, şansele de finalizare, în actuala formă, sunt reduse.

Unde? Acţiunea va avea loc în principalele oraşe italiene (Napoli, Roma, Milano şi Torino), unde comasarea taberelor de ţigani este maximă. (Cristi Gaiţă, Milano)

Măsură aplicată tuturor italienilor?

Ministrul italian al apărării, Ignazio La Russa, propune luarea amprentelor tuturor italienilor pentru "a evita acuzaţiile de rasism", într-un interviu publicat ieri de cotidianul "Il Messaggero". "Putem face acest lucru pentru a îndepărta orice suspiciune de rasism. Apoi (...) trebuie să ne stabilim priorităţi. Şi în acest cadru va fi posibilă luarea amprentelor copiilor rromi", explică ministrul. La Russa afirmă că măsura nu are alt scop decât de a-i "sustrage pe micuţi din ilegalitate".

Cine este Maroni

Ministrul de interne italian şi-a început cariera politică la sfârşitul anilor "60, aderând la un partid de extremă stângă. La începutul anilor "90 a schimbat radical orientarea, intrând în partidul de extremă dreaptă, Liga Nordului. În prezent, Maroni este principalul susţinător al pachetului de securitate promovat de Guvernul Berlusconi. Un pachet de măsuri controversat ale cărui prevederi riscă să încalce o serie de drepturi civile fundamentale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite