Italia: Sărbătoare pe patine în loc de colinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celor care nu au putut veni în România nu le lipsesc totuşi, de pe masă, sarmalele şi vinul roşu de Sărbători. Chiar dacă la Torino sunt 70.000 de români, respectarea tradiţiei şi

Celor care nu au putut veni în România nu le lipsesc totuşi, de pe masă, sarmalele şi vinul roşu de Sărbători.

Chiar dacă la Torino sunt 70.000 de români, respectarea tradiţiei şi datinilor de Crăciun nu este la îndemâna oricui. Fiecare român prepară o oală cu sarmale şi cumpără carne de porc, pe care o pregăteşte aşa cum se face în ţară, oripilându-i cu grăsimile gătite pe amicii italieni veniţi în vizită.

Însă spiritul efectiv al sărbătorii devine din ce în ce mai occidental şi mai comercial. Un loc în care Moş Crăciun încă mai vine la copii, iar vecinii se vizitează pentru a-şi face tradiţionalele urări este Corso Orbassano, din Torino. Aici există un bloc întreg în care locuiesc aproape numai români.

Un Moş Crăciun colindă capitala italiană pe role

Aceeaşi poveste, şi la Roma. În Via del Trullo, există două blocuri locuite în cea mai mare parte de români. Citind numele de la interfon, ai plăcuta surpriză să constaţi că Tertelea, Radu, Târcotan, Mitran, Dogaru sau Inocan îl predomină pe Rossi (un fel de Popescu al italienilor). Mai puţin de jumătate din locatarii români rămân în Italia şi, pe cât posibil, sărbătoresc Crăciunul după tradiţie.

Cătălin, 23 de ani, dezămăgit că exuberanţa lui nu e înţeleasă, spune: "Mi-ar fi plăcut să merg cu colindul, dar nu poţi să cânţi nimănui în pragul apartamentului, că se aprind vecinii şi, în loc să faci o bucurie, provoci o problemă." Sărbătoarea Crăciunului este în schimb trăită cu o intensitate spirituală deosebită de Maria, 42 de ani, din Făgăraş, care spune: "Chiar dacă s-a închis biserica de la Laurentina (biserica românească de la Tre Fontane, n.r.), eu tot mă duc la slujbă, ca în fiecare an, chiar dacă acum trebuie să fac două ore până la cea din San Giovanni."

Un alt Crăciun deosebit este cel al lui Alexandru Cuzmici (40 de ani) din Galaţi. Iese în fiecare an pe străzile Romei îmbrăcat în Moş Crăciun, cu barba de rigoare, cu sac pentru cadouri, dar... pe role. Alexandru - Andi pentru prieteni - face parte dintr-un grup de patinatori activi mai ales în parcul Villa Borghese - Pincio. Aici, ei dau lecţii începătorilor şi se antrenează în tot felul de acrobaţii.

În fiecare an, de Crăciun, rollerii de la Pincio îmbracă tradiţionalul costum roşu, iau sacii în spate şi patinează, spre deliciul copiilor. De la Colloseum până la Piazza del Popolo, trecând pe Via del Corso, Piazza Venezia sau pe la Fontana di Trevi, ajung la Vatican. Aici, în jurul bradului, împart sărmanilor Romei haine, pături sau încălţăminte. Din grupul patinatorilor se remarcă, atât prin statură, cât şi pentru faptul că este foarte cunoscut la Roma, sindicalistul Florin Bouriţă.

Poate nu la fel de celebri, dar în mod sigur la fel de inimoşi, de Crăciun mai ies cu patinele şi sacii în spate: Codruţ, Simona, Georgiana, Lucian, Mugurel şi Laszlo. Andi recunoaşte românii pe străzile Romei, şi atunci începe cu tradiţionalul "Ho, ho, ho, fiii moşului, Crăciun Fericit!", mângâindu-şi o burtă imaginară, spre surprinderea compatrioţilor noştri care îi ies în cale.

>> Mi-ar fi plăcut să merg cu colindul, dar nu poţi să cânţi nimănui în pragul apartamentului, că se aprind vecinii...

Cătălin, 23 de ani

Un bloc cu 100 de familii de români

Sunt peste 100 de familii, distribuite pe patru scări, în total aproximativ 300 de persoane; un colţ de ţară într-o lume italiană. Aceştia sunt perfect integraţi în societatea italiană, însă de Sărbători îşi permit să se simtă români şi să respecte tradiţiile în care au fost crescuţi.

"Anul trecut, am avut doi vecini care au tăiat porcul aşa cum se face acasă. Noroc că cele două familii de italieni care mai stau în bloc erau plecate, altfel chemau carabinierii", povesteşte unul dintre locatari. Puţini sunt cei care mai fac în casă cozonacul, pentru că preferă să-l cumpere de la o patiserie românească sau îl primesc pe cel italian (panettone) de la serviciu. Ceea ce însă nu se uită este tradiţia românească de a avea vin roşu pe masă în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Astfel, unii îl cumpără chiar din ţară, importat de un comerciant român, pe când alţii au găsit surse proprii în renumitele podgorii din Asti, direct de la ţăranii italieni. "Noi mergem două, trei persoane şi cumpărăm vin chiar de la un poliţist dintr-un sat din regiunea Asti. Luăm o damingeană, două, ca să ne ajungă şi pentru Crăciun, şi pentru Revelion", ne spune Florin Ştefan Moisa (27 de ani), şofer care locuieşte în blocul cu mulţi români. Copiii, la rândul lor, se bucură de cadourile primite de la Moş Crăciun, chiar dacă unii mai mărişori bănuiesc că Moşul este prietenul părinţilor sau vecinul de la un etaj mai sus. (Cristian Gaiţă - Torino)

Vinurile româneşti sunt foarte cerute

La Milano, una dintre tradiţiile locale, "munca înainte de toate", a reuşit să trimită "în corzi" orice intenţie a românilor de a sărbători ca acasă. A treia zi de Crăciun este considerată zi lucrătoare în Italia, astfel că pot avea zile libere doar cei care nu şi-au luat tot concediul în vară. Marea lor majoritate pleacă în România, iar cei care rămân preferă să pună pe masă produse româneşti cumpărate de la magazinele de profil.

La San Giuliano Milanese - Borgolombardo a fost deschis în urmă cu două luni un astfel de magazin, exact în perioada apariţiei cazului "Mailat". Spre bucuria tuturor, nici proprietarii, nici clienţii, nu au avut parte de acte discriminatorii sau de priviri piezişe. Dimpotrivă, unii italieni chiar au intrat în magazin pentru a cumpăra cabanos sau sărmăluţe.

"Din curiozitate", se justifică italienii, admiţând că magazinul românesc e mult mai curat şi mai îngrijit decât magazinele comunităţii arabe, "în care nu intră nici morţi". Patroana magazinului, Ileana Şerban (47 de ani), din Tulcea, a făcut comandă pentru cozonaci şi alte specialităţi româneşti. Foarte cerute sunt şi vinurile româneşti, stocul iniţial de Tămâioasă şi Busuioacă, deşi consistent, fiind deja epuizat.


"Nu prea au timp româncele de aici să stea la cratiţă, preferă să vină să cumpere câte ceva de la noi", spune Ileana, în timp ce o pereche de români îi calcă pragul întrebând de afumături. (Cornel Toma - Milano)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite