Italia: S-a descoperit grota lui Romulus şi Remus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unor explorări ştiinţifice, s-a descoperit grota lui Romulus şi Remus sub colina Palatin din Roma, informează jurnalul italian "Corriere della Sera". Locul este situat la 16 metri

În urma unor explorări ştiinţifice, s-a descoperit grota lui Romulus şi Remus sub colina Palatin din Roma, informează jurnalul italian "Corriere della Sera".

Locul este situat la 16 metri adâncime sub fundaţia palatului împăratului Augustus şi este considerat sanctuarul în care legendarii fii ai preotesei Rhea Silvia şi ai lui Marte, zeului războiului, au fost alăptaţi de către lupoaică. Astfel, a început să se contureze legenda fondării Romei.

Anunţul descoperirii a fost făcut de ministrul italian al Bunurilor şi al Activităţilor Culturale, Francesco Rutelli, într-o conferinţă de presă: "în timpul unor explorări arheologice din zona colinei Palatin, s-a introdus o sondă în pământ, la 16 metri adâncime, care a arătat ceva extraordinar. Imaginile transmise de sondă au relevat locul cel mai celebru din legenda fondării Romei: grota unde au fost alăptaţi Romulus şi Remus de catre lupoaică".

"Italia şi Roma continuă să uimească lumea prin constantele descoperiri arheologice şi artistice. Este incredibil faptul că s-a găsit un loc mitologic, care a devenit în zilele noastre o certitudine, o realitate" a adăugat ministrul culturii.

Astfel, legenda a devenit istorie. Romulus şi Remus, abandonaţi într-un coş pe apele Tibrului, au ajuns într-o zonă mlăştinoasă. Aici au fost gasiţi de o lupoaică şi duşi într-o grotă.

Această grotă a fost identificată a fi sub una din cele şapte coline ale capitalei italiene, Palatin, sub fundaţia palatului lui Augustus. Tocmai acesta a transformat locul într-un lăcaş de cult legat de fondarea Romei.

Împăratul Augustus şi-a construit măreaţa resedinţă pe cel mai simbolic loc din oraş. De altfel, publicul va putea vizita palatul restaurat al împăratului începând din februarie 2008.

În momentul de faţă, nimeni nu are autorizaţie să intre în grota înaltă de circa şapte metri şi lată de circa şase. Sonda, în capătul căreia era ataşată o cameră video, a dezvăluit pe un perete al peşterii un vultur alb, bine conservat, precum şi numeroase mozaicuri din marmură policromă. Acum se caută o intrare în grotă, dupa care se va construi un sit arheologic pentru a se putea examina descoperirea de către specialişti.

"Savanţii vor putea analiza structura în detaliu. Este vorba despre un lăcaş de cult, un sanctuar pe care Augustus l-a transformat în unul dintre punctele centrale ale palatului său. Timp de secole a fost căutat şi, într-un final, este privit de o lume întreagă" a adăugat ministrul italian, Francesco Rutelli.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite