Istorie cu piciorul în ghips

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum se scrie istoria în trei zile! Luni, Ion Iliescu a fost absolvit de orice vină în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”. Marţi, o comisie parlamentară a decis că Nicolae Ceauşescu nu

Cum se scrie istoria în trei zile! Luni, Ion Iliescu a fost absolvit de orice vină în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”. Marţi, o comisie parlamentară a decis că Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi bancare sau averi în străinătate. Miercuri, generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au încasat ani grei de închisoare pentru ordinele date la Revoluţie.

Deşi speţele şi personajele sunt diferite, există un fir roşu care le uneşte: scena pe care şi-au jucat rolurile în decembrie 1989 – iunie 1990. În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, Ceauşeştii împărţeau Palatul Puterii cu generalul Stănculescu, revenit în Capitală (alături de Chiţac) după masacrul de la Timişoara. În după-amiaza aceleiaşi zile, la putere se aflau Iliescu, Stănculescu şi Chiţac. Fugiseră Ceauşeştii, apăruse Iliescu; generalii doar şi-au schimbat stăpânul.

Athanasie Stănculescu – ce destin! „Generalul cu piciorul în ghips” l-a condus pe Ceauşescu la liftul pieirii, i-a predat lui Iliescu cheile puterii, iar acum i se deschide-n faţă uşa celulei. Pe 22 decembrie 1989, după fuga Ceauşeştilor, el s-a aflat la conducerea României pentru câteva ore. Era şeful Armatei, avea tancuri, mitraliere şi avioane, putea decide cărui civil îi încredinţează puterea. Şi a decis: Ion Iliescu.

Unii spun că aşa a fost să fie. Eu, unul, am motive întemeiate să cred că aşa a fost planificat din timp, cu acordul – sau la iniţiativa –Moscovei. Stănculescu n-a făcut altceva decât să îndeplinească un ordin. Iar lichidarea brejnevistului Ceauşescu şi înscăunarea gorbaciovistului Iliescu n-au rămas nerăsplătite: Stănculescu a ajuns ministrul Economiei, la fel cum Chiţac s-a văzut instalat şef peste Interne. Credeau, pesemne, că ororile de la Timişoara vor fi date uitării.

S-au înşelat amarnic: o umbla ea istoria cu piciorul în ghips, dar nu s-a ologit de tot!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite