Istorie şi adrenalină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Drumeţii fac acum echilibristică între legendele locului, ofertele cabanelor şi sporturile extreme, pe trasee montane care le taie respiraţia."Eroul legendar Iorgovan, într-o luptă crâncenă

"Drumeţii fac acum echilibristică între legendele locului, ofertele cabanelor şi sporturile extreme, pe trasee montane care le taie respiraţia."
Eroul legendar Iorgovan, într-o luptă crâncenă cu un balaur sângeros, a retezat cu paloşul său din greşeală, se pare vârful unui munte. De atunci, masivul muntos pe care s-au duelat eroul şi balaurul se numeşte Retezat. La poalele lui, una dintre poveştile de dragoste primordiale s-a consumat între viteazul Petru şi frumoasa Ani. Aşa că locul unde şi-au întemeiat ei o casă de piatră se numeşte, de atunci, Petroşani. Însuşi Hercule, după ce a învins hidra din Lerna, şi-a tămăduit rănile într-un loc binecuvântat cu ape miraculoase. Locul poartă astăzi numele de Băile Herculane, şi este situat pe Valea Cernei. Un boier pe nume Bolea a fost împroprietărit, prin secolul XIV, cu un domeniu pe care astăzi găsim Peştera Bolii şi un spectaculos chei săpat de râul cu acelaşi nume. În fine, în Parâng, în urma ocupaţiei ruseşti, ne-a rămas şi ceva mai mult decât folositor: Cabana Rusu. Iar măreţia viaductelor şi tunelurilor de pe Defileul Jiului, construite prin jertfa miilor de muncitori de la 1948, i-au făcut pe mulţi şoferi să scape controlul volanului Pe sub poalele Retezatului şi ale Parângului, de la Petroşani, pe Defileul Jiului şi până pe Valea Cernei, la Herculane, ne-am propus să străbatem traseul Destinaţiilor rezervat acestei săptămâni. Pe-aici se fac sporturi dintre cele mai extreme, şi chiar echipele Salvamont sunt cele care asistă turiştii în canyoning (coborârea în rapel pe cursul cascadelor), rafting (coborârea cu pluta pneumatică pe cursul învolburat al Jiului), zborul cu parapanta, căţărarea pe pereţii stâncoşi ai munţilor sau traversarea unor peşteri. Prin munţii în care s-au dat bătălii dintre cele mai grele ale Primului Război Mondial, drumeţii fac acum echilibristică între legendele locului, ofertele cabanelor şi sporturile extreme, pe trasee montane care le taie respiraţia. Istorie şi adrenalină! Trăind în aceste locuri, unii oameni s-au apucat chiar să scrie, prin faptele lor, o nouă istorie. Se construiesc pensiuni care se potrivesc atât de bine în cadrul natural, încât ai impresia că au răsărit din stâncă. Ba chiar o bisericuţă şi o mare cruce s-au ivit în inima muntelui, la Straja-Lupeni. E însoţită de atâtea minuni şi "coincidenţe" stranii (prin care au trecut membrii familiei şi apropiaţii ctitorului), încât s-ar putea da ca sigur că au fost ridicate prin inspiraţie divină. La rândul lui, stareţul Mănăstirii Lainici se pregăteşte să finalizeze o biserică unică în lume prin arhitectonica ei. Va fi una suprapusă (parter+etaj), reprezentând înseşi cele două etape din evoluţia creştinismului, adică perioada de început, în care a fost o religie ilicită, şi cea de după anul 313 d.Hr., de când e oficială. şi oamenii locului nu se vor opri aici. În acest colţ de Rai, istoria şi adrenalina se administrează în supradoze, după cum veţi vedea, fără nicio contraindicaţie. Dacă n-aţi mai trecut pe-aici, veniţi să vă puneţi limitele la încercare. Dacă aţi mai trecut, sigur veţi reveni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite