Istoricul Fischer-Galaţi este cititor fidel al Adevărului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul american de origine română Stephen Fischer-Galaţi a fost prezent la sfârşitul săptămânii trecute în Apuseni. Fischer, acum în vârstă de 82 de ani, a plecat în SUA cu familia sa

Istoricul american de origine română Stephen Fischer-Galaţi a fost prezent la sfârşitul săptămânii trecute în Apuseni. Fischer, acum în vârstă de 82 de ani, a plecat în SUA cu familia sa din România, chiar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
După ce a absolvit Universitatea Harvard, a devenit specialist în problemele Europei de Est şi ale României. Cărţile sale despre România au atras atenţia administraţiei americane, care l-a convocat în preajma vizitei în România din 1969, de la cel mai înalt nivel. Istoricul ne-a relatat că a stat de vorbă la Casa Albă, preţ de mai multe ore, cu preşedintele Richard Nixon şi secretarul de stat Henry Kissinger. Fischer are şi explicaţia interesului americanilor pentru dictatorul Ceauşescu. "Aceştia erau mai puţin interesaţi de politica internă a României, cât de relaţia bună a lui Ceauşescu cu arabii, Iranul, Israel, chinezii şi vietnamezii". Fischer are şi o teorie privind îndepărtarea trupelor ruseşti din România: "A fost un schimb cu chinezii, care s-au retras din Coreea", susţine profesorul de istorie. În schimb, este sigur că ruşii i-au eliminat şi pe Gheorghiu-Dej, şi pe Ceauşescu.
Deşi plecat de la 16 ani, istoricul american vorbeşte foarte bine limba română. Unul din secretele sale ar putea fi lectura ziarelor. Fischer ne-a mărturisit că mai citeşte şi acum, pe internet, ziarul Adevărul pentru a fi la curent cu evenimentele din ţară. De ce Adevărul? Fiindcă i se pare cel mai echilibrat ziar românesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite