Isteria loteriei, "în direct"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OTV a început o campanie de promovare a unui bilet colectiv, dar matematicienii spun că acest lucru nu măreşte şansele de câştig Cele peste opt milioane de euro rămase în joc la 6/49

OTV a început o campanie de promovare a unui bilet colectiv, dar matematicienii spun că acest lucru nu măreşte şansele de câştig

Cele peste opt milioane de euro rămase în joc la 6/49 au produs o nebunie generală în România. Cum era de aşteptat, s-au găsit imediat şi cei care să profite de această ocazie. OTV, prin intermediul faimosului personaj Stelian Ogică, a iniţiat pe post o campanie prin care telespectatorii sunt invitaţi să participe la viitoarea extragere Loto prin intermediul "biletelor colective".

Fiecare participant cotizează cu câte o sută de euro, urmând ca, în caz de câştig, acesta să se împartă la numărul de participanţi.

Împătimitul şi controversatul jucător de loto Stelian Ogică, cel care, în 2001, a fost arestat şi cercetat penal pentru că a susţinut că a câştigat primul pot de un milion de euro din istoria loteriei române, "loveşte din nou". Fiind invitat în direct, duminică seara, la postul OTV, Ogică a propus o variantă-şoc, care ar putea isteriza întreaga Românie: un "bilet pe acţiuni" de 23 de numere care să coste 144.000 de euro(144 de acţiuni a câte 100 de euro/acţiune). Dacă "grupul Ogică" va câştiga, acţionarii vor împărţi cele peste 10 milioane de euro în funcţie de acţiuni. Dacă vor pierde, se vor resemna cu meritul de a fi părtaşi la un pariu demn de Cartea Recordurilor.

Matematica dă şanse infime grupurilor de jucători

Vicepreşedintele Academiei Române, matematicianul Marius Iosifescu, este sceptic în ceea ce priveşte succesul unui colectiv mai mare de jucători la tragerea Loto 6/49. Potrivit acestuia, nici dacă ar juca toată populaţia României pe un bilet comun, câştigul nu ar fi sigur.

Marius Iosifescu este convins că şansele de câştig ale celor care se reunesc în colective mari şi joacă combinaţii diferite sunt infime. Matematic vorbind, cine vrea să meargă la sigur trebuie să acopere nu mai puţin de 14 milioane de variante.

Un calcul simplu ne arată că dacă preţul unui bilet este de 40.000 lei vechi, atunci preţul total pentru a acoperi toate variantele posibile se ridică la 560 miliarde lei vechi, adică aproximativ 17 milioane euro. "Mai mulţi jucători care joacă în comun, ca să câştige sigur, trebuie să acopere cele 14 milioane de variante. Ceea ce este imposibil.

Le-ar creşte şansele doar de câteva sute de ori, ceea ce este infim", a declarat Marius Iosifescu. Potrivit acestuia, din punct de vedere probabilistic, şanse mari la un câştig apar abia la o probabilitate cuprinsă între 0,95 şi 0,98. Or, această probabilitate nu ar fi realizată decât în cazul în care toată populaţia României s-ar reuni şi ar juca un bilet comun.

Câştigul financiar imediat creează un stres de adaptare

Mirajul câştigului instantaneu este la fel de puternic şi pentru cei care au banii, şi pentru cei care nu-i au. Există o diferenţă între a deveni bogat după ce ai fost sărac şi a fi şi mai bogat după ce ai avut bani toată viaţa. "Dacă atunci când îţi schimbi ceasul de la o mână la alta, există o inerţie în a te uita o vreme la mâna fără ceas, la fel se întâmplă şi în cazul unei schimbări majore precum un câştig la Loto. Cel care n-a avut foarte mulţi bani, în prima fază, nu va şti ce să facă cu ei.

Apoi, dacă nu-şi va stabili o ierarhie clară a prorităţilor, va fi bulversat. Succesul financiar venit peste noapte creează întâi o euforie, după care urmează angoasele - temerea că i se vor fura banii, că cei din jur vor apela la generozitatea sa ca să-şi rezolve problemele.

Cel care câştigă dintr-o dată sume de ordinul milioanelor de euro trebuie să aibă o personalitate puternică pentru a face faţă stresului de adaptare la noua situaţie. Sunt multe cazurile în care "noii îmbogăţiţi" au ajuns după o vreme la fel sau mai săraci decât erau înainte. Cei obişnuiţi să gestioneze sume mari de bani suportă mai uşor povara câştigului financiar", este de părere Liana Curcă, psiholog la Clinica Romis Medical.

CNA spune că e legal

Întrebat dacă procedeul este corect, din punct de vedere legal, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a răspuns: "Este o chestiune care priveşte responsabilitatea editorilor. Nu se încalcă legea, ci mai curând deontologia profesională. Eu, să fiu editor, n-aş veni pe ecran tocmai cu un personaj precum Ogică pentru a promova loteria, ci aş apela la un <> mai puţin controversat", a mai declarat preşedintele CNA.

Ruleta lui Ogică: biletul loto pe acţiuni

Stelian Ogică (foto) ne-a descris în ce constă varianta "Ogică - OTV" a biletului de 144.000 de euro: "Ideea asta cu <> mi-a venit duminică seara, pe la ora unu şi jumătate. Eram în emisiunea lui Dan Diaconescu şi mi se făcuse somn, că eram obosit, fusesem la o nuntă. Şi mi-a venit ideea: <

Din toate colţurile ţării, din toată lumea vor să trimită bani. Noi, în seara asta (n.r. - aseară), la ora zece/22.00, ne întâlnim toţi: eu, prietenul meu Dorel, domnul Diaconescu şi Lazarus. Împreună cu un jurist vom stabili formula de joc şi modul cum se vor distribui câştigurile. Vom juca 23 de numere fără variantă. Această formulă va costa 140.000 de euro. Vom completa <> , aşa se va numi şi vreau să-l omologăm şi în Cartea Recordurilor.

Pentru că nimeni nu a mai jucat o astfel de sumă. Vom face un tabel: acţiunea 1, acţiunea 2 şi aşa mai departe. În cazul pierderii, fiecare îşi asumă riscul. În cazul câştigului, fiecare va lua cotă parte din cât a investit, din cât a jucat. Fiecare va semna un contract cu riscurile pe care şi le asumă şi cu partea de câştig, în funcţie de câte acţiuni are. Vor fi 1.400 de acţiuni a câte 100 de euro acţiunea. În seara asta vom stabili regulile, cum se dau banii.

Diseară la zece (n.r. - aseară), în direct la OTV, vom începe acţiunea de completare a <> . Eu voi avea, ca şi ceilalţi, parte egală. Poate că îmi voi rezerva acţiunea nr. 1, dar câştigul îl vom împărţi în funcţie de numărul de acţiuni jucate. În total putem câştiga peste 10 milioane cash în mână (sic!). Dacă pierdem, asta este. Ca-n jocul acela pe care-l jucam în copilărie: <> . Câştigăm sau pierdem!".

Dan Diaconescu joacă şi el

Contactat telefonic, Dan Diaconescu a confirmat "varianta Ogică". "Se va stabili concret regulamentul de joc. Au făcut un cap de tabel, au vorbit cu o avocată. Oamenii plătesc o unitate de măsură, câte 100 de euro. Cine vrea să dea mai mult, dă mai mult şi câştigă proporţional. Întrebat dacă va juca şi el şi, în varianta de câştig, îşi mai cumpără un avion, directorul OTV a răspuns: "Eu ştiu? As juca şi eu100 de euro. Poate câştig măcar 400 de euro!" (Christian Levant)

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite