Israelul "nu a decis" să atace Iranul, conform serviciilor de informaţii americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul "nu a decis" în acest stadiu să efectueze o intervenţie militară împotriva Iranului cu scopul de a opri programul său nuclear controversat, a declarat joi directorul serviciilor de informaţii militare americane, generalul Ronald Burgess.

"Din informaţiile noastre, Israelul nu s-a decis să atace Iranul", a afirmat şeful Defense Intelligence Agency (DIA) în faţa senatorilor din comisia de Apărare.

Teheranul caută în continuare să-şi sporească capacităţile navale, balistice şi nucleare şi ar putea bloca "temporar" strâmtoarea Ormuz şi să recurgă la grupuri teroriste în caz de conflict, a apreciat generalul Burgess.

"Însă DIA apreciază că este improbabil ca Iranul să iniţieze sau să provoace intenţionat un conflict", a explicat acesta.

Liderii iranieni continuă programul nuclear însă nu au luat decizia de a se dota sau nu cu arme nucleare, a reafirmat la rândul său liderul serviciilor de informaţii americane, James Clapper.

"Credem că decizia va fi luată de liderul suprem (Ali Khamenei) însuşi pe baza unei analize cost-beneficiu", a declarat directorul naţional de informaţii (DNI).

"Nu cred că vrea arma nucleară cu orice preţ, deoarece ar atrage sancţiuni" internaţionale, a adăugat acesta.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apreciat joi că sancţiunile economice şi financiare impuse Iranului nu au dat rezultate.

Iranul este "puterea cea mai iresponsabilă de pe pământ" a denunţat Netanyahu care a apreciat că "Statele Unite şi toate statele responsabile trebuie să fie îngrijorate de continuarea programului nuclear al Iranului".

Declaraţiile sale vin la o zi după anunţul făcut de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad că Iranul a reuşit să producă propriul combustibil nuclear la 20 la sută pentru reactorul de cercetare, în timp ce mai mulţi lideri şi experţi occidentali au declarat că acesta nu are capacitatea tehnologică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite