Israelul va controla Valea Iordanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul interviu televizat după ce a devenit premier interimar, în urma comei lui Sharon, Ehud Olmert şi-a prezentat viziunea asupra graniţelor israeliene. De fapt, Olmert a completat

În primul interviu televizat după ce a devenit premier interimar, în urma comei lui Sharon, Ehud Olmert şi-a prezentat viziunea asupra graniţelor israeliene. De fapt, Olmert a completat declaraţiile făcute mai devreme în turneul electoral la Gush Etsion, el fiind apoi prezent la o emisiune de pe canalul al doilea al televiziunii israeliene.
În cazul unui acord de pace cu Autoritatea Palestiniană, "ne vom dezangaja de cea mai mare parte a populaţiei palestiniene care trăieşte în Iudeea şi Samaria (numele biblic al Cisiordaniei - n.n.). Aceasta ne va obliga să părăsim teritoriile care sunt azi sub control israelian". El a venit cu precizări, dând exemplul celor patru sectoare din Cisiordania pe care Israelul trebuie să le păstreze. În primul rând, a evocat cele trei colonii: Maale Adumim, care, aflate lângă Ierusalim, regrupează circa 30.000 de coloni; Gush Etsion, bloc compact de colonii de la sud de Ierusalim; Ariel, altă implantare de 18.000 de persoane situată în inima Cisiordaniei. În fine, Olmert a amintit că "Valea Iordanului trebuie păstrată. Nu este posibil să se renunţe la controlul frontierei de est a Israelului", a declarat el. Valea Iordanului se întinde pe circa 150 de kilometri de la Lacul Tiberiada, din nord, până la Marea Moartă, în sud. La estul ei se află Iordania, iar la vest, Israelul şi Cisiordania.
În fine, dar nu în ultimul rând, Israelul va păstra "Ierusalimul unificat", precizare foarte importantă dacă amintim că palestinienii vor un stat independent cu capitala Ierusalim. Dacă toate cele trei implantări vor fi menţinute, unele mai mici vor fi desfiinţate. În viziunea lui Olmert, "viitoarele frontiere ale Israelului nu vor fi acolo unde sunt cele ale statului de astăzi". S-a adus în discuţie şi "zidul de securitate" construit în Cisiordania, Olmert opinând că el trebuie terminat "cât mai curând posibil". Oficial, zidul e construit pentru a proteja israelienii de atentatele sinucigaşe. El a fost condamnat de comunitatea internaţională, iar palestinienii văd în el un mijloc de anexare definitivă a unei părţi din teritoriul lor. Declaraţiile lui Olmert, din care mass-media din Israel evidenţiază concesiile teritoriale, au fost comentate de Ghaasan al Khatib, ministrul palestinian al planificării. El a opinat că guvernul israelian nu va putea asigura succesul procesului de pace "decât rupând cu unilateralismul şi politica de extindere a coloniilor dusă de Sharon".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite