Israelul cere excluderea Iranului din ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şeful guvernului de la Tel Aviv, Ehud Olmert, a chemat comunitatea internaţională să-l boicoteze pe preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, în urma declaraţiilor repetate ale acestuia,

şeful guvernului de la Tel Aviv, Ehud Olmert, a chemat comunitatea internaţională să-l boicoteze pe preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, în urma declaraţiilor repetate ale acestuia, potrivit cărora "Israelul trebuie ras de pe harta lumii". La rândul său, Teheranul, în pofida numeroaselor avertismente internaţionale, şi-a extins programul de dotare cu centrifuge din instalaţiile lui şi, înainte de toate, şi-a dublat capacităţile nucleare.
Gestul premierului Ehud Olmert e perceput ca o dovadă de fermitate a Israelului faţă de încrâncenarea cu care, în orice ocazie, Mahmud Ahmadinejad face declaraţii antiisraeliene. Ca urmare, avizaţii n-au fost surprinşi de cererea lui ca întreaga comunitate internaţională să-l boicoteze pe preşedintele iranian, el susţinând că "lumea nu trebuie să bage capul în nisip" atunci când Ahmadinejad cheamă la distrugerea statului evreu. "Este de neconceput ca şeful unui stat membru al ONU să continue să fie primit pretutindeni ca un conducător legitim, atunci când declară că un stat membru al Naţiunilor Unite trebuie ras de pe harta lumii". "Nu vom repeta niciodată erorile comise acum 60 de ani, când am luat lucrurile prea uşor şi am ignorat ceea ce spunea, atunci când încă era timp să fie salvate vieţi", a spus el, referindu-se direct la Holocaust. Iniţiativa lui Olmert se adaugă celei a unui grup de jurişti şi notabilităţi din Israel, la care s-a raliat şi scriitorul Eli Wiesel, care doresc excluderea Iranului din ONU. Ei invocă articolul al VI-lea al Cartei ONU, potrivit căruia "dacă un membru al Organizaţiei încalcă în mod constant principiile enunţate în prezenta Cartă, el poate fi exclus de Organizaţie de Adunarea Generală la recomandarea Consiliului de Securitate". De altfel, săptămâna trecută, acelaşi Olmert a avertizat în modul cel mai explicit Teheranul că "va plăti preţul" cuvenit dacă nu-şi revizuieşte ambiţiile nucleare.
Teheranul şi-a mărit de zece ori capacităţile nucleare
Cu toate acestea, ieri s-a aflat că Iranul a lansat a doua cascadă de centrifuge în instalaţia lui pilot de îmbogăţire a uraniului. Mai precis, noua serie de 164 de centrifuge, similară primei, a fost inaugurată în aceste zile. Specialiştii spun că, de data asta, nu s-a ajuns la obţinerea, ca prima oară, a unei mici cantităţi de uraniu îmbogăţit. Acesta poate alimenta centralele nucleare, ceea ce reprezinta obiectivul afişat al Teheranului, fie poate servi la fabricarea armelor atomice, ceea ce Iranul nu susţine că vrea să facă, apărându-se în faţa acuzaţiilor Occidentului. Oricum, Teheranul n-a suflat o vorbă despre a doua serie de centrifuge. Dar, ştirea de mare impact, nu doar mediatic, este că, potrivit lui Ahmadinejad, Iranul şi-a mărit de zece ori capacităţile nucleare, ceea ce reprezintă un adevărat record. Tot preşedintele de la Teheran cerea femeilor să facă cât mai mulţi copii, astfel încât populaţia ţării să ajungă la 120 de milioane de oameni, faţă de cele 70 de milioane de azi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite