Israelul, ameninţat de 70 de kamikaze islamişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de la 31 august 2004, din Bersheva, când au murit 16 persoane, el îndoliind şi una dintre marile sărbători ale evreilor - Pessah. Între timp, numeroşi oameni au condus pe ultimul drum victimele

de la 31 august 2004, din Bersheva, când au murit 16 persoane, el îndoliind şi una dintre marile sărbători ale evreilor - Pessah. Între timp, numeroşi oameni au condus pe ultimul drum victimele locale ale tragediei, care, conform tradiţiei evreieşti, sunt înhumate imediat.
Pe acest fundal de plumb a apărut şi o undă de uşurare: printre răniţii foarte grav nu se mai află concetăţeni de-ai noştri. În Israel, atmosfera e foarte încărcată, o stare de agitaţie şi de nervozitate fiind vizibilă la tot pasul. S-au suplimentat masiv măsurile de securitate, întrucât serviciile de informaţii au anunţat că există câteva zeci de ameninţări cu noi atentate. În paralel, se încearcă să se afle cum a putut teroristul Samir Hamid, 21 ani, din Jenin (Cisiordania), să se strecoare până în acel loc din Tel Aviv. La rândul lui, Jihadul Islamic, care a revendicat atentatul, a distribuit o casetă video în care kamikazele îşi citeşte testamentul, având o bandană neagră pe frunte şi ţinând în mâini Coranul şi un Kalaşnikov. Tatăl lui a fost arestat de armata israeliană, iar mama lui spunea că fiul plecase de acasă de câteva zile şi a aflat din presă că el e autorul atentatului.

"Tata ne-a apărat cu trupul lui, apoi s-a prăbuşit"
Presa israeliană a relatat cutremurătoa-rele poveşti ale unor victime. Astfel, Philippe Balhacen, 45 de ani, din Ashdod, venise la Tel Aviv cu cei mai mici din cei patru copii (Linor, 15 ani, şi Ori, 12 ani) să le cumpere îmbrăcăminte de Paşte. "Când s-a auzit explozia, papa m-a îmbrăţişat pe mine şi pe Linor. Apoi mi-a zis să iau telefonul, s-o sun pe mama şi să-i spun că a fost un atentat", povestea, printre lacrimi, Ori. După aceea, tatăl s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Celor din ambulanţă a apucat să le relateze că a fost atins de schije şi de suflul exploziei. A murit în drum spre spital. Nu mai puţin zguduitoare e povestea lui David Shaulov, 29 de ani, ucis în momentul în care soţia lui, Ludmila (27 ani), însărcinată în luna a noua, simţind că e gata să nască, tocmai intra în spital. Când familia a anunţat-o de tragedie, Ludmila a plecat la Institutul Medico-Legal Abu Kabir pentru a-şi identifica soţul decedat. Mai aveau doi copii şi urma să nască o fetiţă. Benyamin Hafouta, 47 de ani, paznic, era la post, în faţa restaurantului în care a avut loc atentatul. Se angajase imediat după precedentul atentat - din ianuarie -, crezând că un terorist nu vine de două ori în acelaşi loc. Când kamikazele s-a apropiat de el, i s-a părut suspect, mai ales că detectorul începuse să sune. L-a pus să desfacă sacoşa, dar acesta a explodat, enorma deflagraţie zguduind întreg cartierul autogării vechi din Tel Aviv. A plătit cu viaţa lui, dar dacă teroristul ar fi intrat în restaurant, catastrofa era greu de imaginat.

Condamnare internaţionala
Marile cancelarii ale lumii şi comunitatea internaţională au condamnat cu vehemenţă atentatul şi pe cei care l-au planificat. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a opinat că escaladarea violenţei în regiune e deosebit de îngrijorătoare şi a convocat "cvartetul" pentru a analiza situaţia. Casa Albă a condamnat energic actul terorist şi a avertizat foarte serios Hamasul aflat la guvernare în teritorii. Un ton extrem de dur au adoptat Rusia şi Marea Britanie. În ce-l priveşte, Israelul a ripostat deja luni seară în Gaza şi cu certitudine o va face în zilele următoare, ştiut fiind că Jihadul Islamic a ameninţat că are încă 70 de kamikaze gata pregătiţi de noi atentate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite