Israelienii au refuzat radicalismul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu care să guverneze. El are în vedere Partidul Muncii (20 deputaţi), Meretz (4 mandate), Partidul Pensionarilor (7 locuri), considerate "aliaţi naturali", dar şi Shass (13 deputaţi) şi

cu care să guverneze. El are în vedere Partidul Muncii (20 deputaţi), Meretz (4 mandate), Partidul Pensionarilor (7 locuri), considerate "aliaţi naturali", dar şi Shass (13 deputaţi) şi Iudaismul Unificat al Torei (6 locuri). O atare coaliţie ar însemna 78 de deputaţi din cei 120, cu 17 mai mult decât majoritatea simplă. Evident, toate acestea trebuie să adere la programul reafirmat de Olmert după anunţarea rezultatelor privind separarea de palestinieni şi stabilirea graniţelor israeliene finale, dar nu pot fi ignorate revendicările sectoriale şi sociale ale unora dintre partidele de mai sus.

"Big Bangul" Likudului
În opinia presei israeliene, rezultatele legislativelor de marţi consacră prăbuşirea dreptei naţionaliste, care se opunea oricăror concesii teritoriale, şi voinţa populaţiei de a se demarca de palestinieni. Marile ziare "Yediot Aharnot" şi "Maariv" subliniau că neaşteptata clasare pe locul 5 a Likudului constituie un adevărat "Big Bang" după ce, acum şase luni, era la guvernare, dăduse premierul şi avea o treime dintre deputaţi din Knesset. "Victoria Kadima este o dovadă că el s-a născut dintr-o nevoie autentică de a oferi un răspuns unui popor ce caută modalitatea de a pune punct conflictului cu palestinienii şi care nu vrea să fie privat de speranţa unei vieţi normale. Cei ce au susţinut că Sharon nu avea nicio legitimitate când a decis separarea de Fâşia Gaza se văd contrazişi acum şi în ce priveşte separarea de Iudeea-Samaria" (numele biblic al Cisiordaniei).

Tinerii au votat Partidul Pensionarilor
După ce, multă vreme, puţini au crezut că Partidul Pensionarilor (PP) condus de Rafi Eitan, 79 de ani, va trece de pragul de 2%, minunea s-a produs. Surpriza e cu atât mai mare cu cât PP a fost votat şi de... tineri. Dacă va intra în alianţă, PP va fi primul partid al cărui lider e vânat de FBI, după ce acesta a recrutat un spion - pe Jonathan Pollard. Tot Eitan e cel care a condus comandoul ce l-a capturat, în 1960, în Buenos Aires, pe autorul "soluţiei finale" naziste, Adolf Eichman. În fine, dar nu în ultimul rând, o dată cu consacrarea politică a lui Olmert, asistăm la ieşirea din scenă a "părinţilor fondatori" ai Israelului, reprezentaţi de Sharon şi Shimon Peres.

" Sunt dispus să renunţ la visul Marelui Israel. Suntem gata să evacuăm evreii care trăiesc în implantări, pentru a permite palestinienilor să-şi realizeze visul de a avea un stat. Dar ei trebuie să renunţe la visul de a ne distruge. "
Ehud Olmert

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite