Israelienii cer comisie de anchetă asupra războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj de opinie difuzat de radioul israelian, 67% din cetăţenii statului evreu cer o comisie de anchetă care să studieze felul în care a fost gândit şi dus războiul cu

Potrivit unui sondaj de opinie difuzat de radioul israelian, 67% din cetăţenii statului evreu cer o comisie de anchetă care să studieze felul în care a fost gândit şi dus războiul cu Hezbollah. Concomitent, presa scrisă continuă să-şi pună întrebări pe aceeaşi temă.
În foarte populara emisiune "Hakol Diburim", numeroşii ascultători au fost rugaţi să-şi spună părerea asupra felului în care Tsahal (armata) şi comandanţii ei au dus războiul din Liban. În actualul context, în care ţara e răvăşită şi traumatizată psihic, cei mai mulţi dintre ascultători - 67% - s-au pronunţat pentru crearea unei comisii de anchetă care să investigheze felul în care au fost plănuite şi executate atacurile din Liban. Rugaţi să dea note între 1 şi 10 conducătorilor ţării în legătură cu acelaşi subiect, aceştia au punctat astfel: 5,37 premierului Ehud Olmert, 4,78 ministrului apărării, Amir Peretz, 5,74 şefului Statului Major al Armatei, gen. Dan Halutz. În acelaşi timp, în presa scrisă continuă să apară ample articole în care autorii se referă la cei 155 de morţi din Israel în timpul bombardamentelor. Multe comentarii pornesc de la opinia prestigiosului cotidian "New York Times" potrivit căruia aroganţa lui Halutz a făcut ca Tsahal să-şi piardă aura de armată invincibilă. Ca urmare, Halutz este întrebat dacă Tsahal ştia că Hezbollah are atât de multe arme şi un număr uriaş de buncăre şi tuneluri subterane. De asemenea, e întrebat dacă avea planuri concrete şi detaliate de atac şi cum explică numărul mare de tancuri, elicoptere şi vehicule blindate lovite sau distruse. În fine, nu e neglijat nici numărul mare de victime printre militari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite