Isărescu nu vrea să fie premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isărescu nu vrea să fie premier
Isărescu nu vrea să fie premier

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a declarat astăzi că dacă i s-ar propune nu ar accepta funcţia de premier. El a atras atenţia că "nu e nici nevoie, nici bine ca deprecierea leului să continue" , iar inflaţia în România se va situa la finalul lui 2009 "în jur de 4%".

Guvernatorul BNR a precizat că deprecierea în continuare a leului nu este nici necesară din punctul de vedere al ajustării deficitului de cont curent şi nici "nu face bine" economiei. "Mai intervenim verbal pentru că ştim foarte multe despre piaţă, citim rapoarte şi vrem să calmăm. Nu e nici nevoie, nici bine ca deprecierea leului să continue", a spus Isărescu.

El a atras atenţia că deprecierea leului până la un curs de 5 sau 6 lei/euro, după cum estimează unii analişti, ar putea atrage după sine o ajustare puternică a deificitului de cont curent. "Ar însemna un surplus, ceea ce este imposibil pentru o ţară emergentă, pentru că avem nevoie de investiţii străine", a spus guvernatorul BNR.

Precizăm că preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Forumul Economic, că "în ultimele zile leul nu se simte foarte bine din cauza întăririi puternice a monedei europene". El a declarat că unul din obiectivele majore este menţinerea unui curs între 4 şi 5 lei pentru un euro.

Isărescu vrea specialişti la conducerea BNR

Guvernatorul BNR a menţionat că se aşteaptă să aibă în echipa sa specialişti, mai ales cu experienţă într-o bancă centrală şi în plan internaţional, iar principala responsabilitate a noilui Consiliu de Administraţie al BNR va fi adoptarea euro.

"Binenînţeles că prefer specialişti, mai ales cu experienţă bancară, dacă se poate de bancă centrală şi în plan internaţional", a spus Isărescu. Guvernatorul a adăugat că în prezent BNR este integrată în proporţie de 70% în sistemul băncilor centrale europene.

Inflaţia se va situa la finalul anului "în jur de 4%"

Isărescu a subliniat că inflaţia în România se va situa la finalul lui 2009 "în jur de 4%". Astfel în ţinta stabilită de banca centrală, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%) va fie respectată.  Potrivit ultimului raport asupra inflaţiei, prognoza BNR pentru finalul anului este de 4,3%.

"Potrivit datelor preliminare pe care le avem referitor la inflaţia în luna septembrie, indicele preţurilor de consum s-a situat sub nivelul de anul trecut. În consecinţă, rata inflaţiei în septembrie va fi semnificativ sub 5%. Ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi în octombrie, cu o scădere chiar mai pronunţată şi să ne apropiem astfel de ţinta pentru sfârşitul anului. Pe final de 2009, inflaţia va fi în jur de 4%", aexplicat Isărescu, în cadrul audierilor din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administraţie al BNR.

Mugur Isărescu a reamintit că banca centrală este preocupată de stabilitatea preţurilor şi a atras atenţia că este foarte  important ca tendinţa actuală să fie una de durată.

Guvernatorul BNR a explicat că prin politici echilibrate şi "serioase", România se poate apropia pe termen mediu de inflaţia medie în Uniunea Europeană.

11 candidaţi pentru 8 posturi în Consiliul BNR

Pentru Consiliul de Administaţie al BNR au fost anunţate 11 candidaturi pentru opt  posturi. Pentru funcţia de guvernator, şi el membru în Consiliul de Administraţie, există un consens în rândul partidelor pentru reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu.

PSD îi şusţine pe: Florin Georgescu, actualul prim viceguvernator, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, fostul preşedinte al BCR.

PDL îi susţine pe: Lucian Croitoru, acutualul consilier al guvernatorului BNR, Cristian Popa, viceguvernator şi  Virgiliu Stoenescu, membru în CA. Primii doi sunt susţinuţi pentru funcţii de viceguvernator.

PNL îi susţine pe: Bogdan Olteanu, pentru funcţia de viceguvernator, Napoleon Pop, pentru membru simplu în CA.

UDMR o susţine în continuare pe Agnes Nagy, actual membru în CA.

Independenţi: Daniel Dăianu şi Silviu Cerna, actual membru în CA.

Consiliul de Administraţie al BNR, în care se iau deciziile majore, precum cele de politică monetară, este format din nouă membri, din care patru cu funcţie executivă: guvernatorul, prim-viceguvernatorul şi doi viceguvernatori.

În afară de guvernator, celelalte opt locuri din CA vor fi atribuite unor persoane propuse de partidele parlamentare după algoritmul: PSD - 3, PDL - 3, PNL - 1 - şi UDMR - 1.

Membrii Consiliului de Administaţie al BNR

- Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
- Florin Georgescu - prim-viceguvernator.
- Eugen Dijmărescu - viceguvernator.
- Cristian Popa - viceguvernator.
- Silviu Cerna.
- Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop şi Virgiliu Stoenescu.

Actualul mandat al Consiliului de Administraţie al BNR expiră la 10 octombrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite