Isărescu: Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Dragoş Cabat, analist financiar
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Dragoş Cabat, analist financiar

Guvernatorul BNR crede că economia ar avea de câştigat dacă războiul politic s-ar încheia. Curtea Constituţională a amânat ieri decizia privind referendumul, iar analiştii văd un viitor sumbru.

Amânarea până în septembrie de către Curtea Constituţională (CCR) a deciziei privind referendumul a dat peste cap toate aşteptările analiştilor economici. Dacă cei mai mulţi se aşteptau la o calmare a apelor în luna august, odată cu decizia CCR, acum estimările lor se întorc la 180 de  grade şi sunt extrem de sumbre. Alungarea investitorilor şi căderea leului la noi minime sunt primele lovituri pe care economia românească le va primi.

Euro la 5,5 lei în următoarea lună

Analistul financiar Dragoş Cabat spune că decizia CCR va determina prelungirea situaţiei actuale din economie, căderea leului, lipsa investiţiilor străine, blocarea fondurilor europene şi, probabil, suspendarea misiunii FMI în România, programată să se încheie la 13 august. „Probabil cursul va ajunge la 5,5 lei/euro în următoarea lună, poate şi mai repede. În clipa aceasta nu mai avem nici cea mai mică încredere în faţa investitorilor, vor pleca cu toţii. Vor vinde titlurile de stat pe care le deţin şi vor pleca", a spus Cabat.

Leul s-a depreciat cu 2,7% în luna iulie, pe fondul tensiunilor de pe scena politică, şi cu 6,6% de la începutul acestui an. Ieri, imediat după anunţul CCR, moneda naţională s-a depreciat, iar cotaţiile au urcat peste 4,63 lei/euro.

Nu mai intră bani în ţară

Analistul economic Bogdan Glăvan susţine că, în prezent, România nu are condiţiile necesare pentru o creştere economică viguroasă şi se aşteaptă la un avans foarte mic sau chiar deloc. În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale, analistul economic susţine că în următoarea perioadă leul nu va avea decât să slăbească.

„Politicile publice slabe nu au cum să nu se reflecte în evoluţia economiei. Incapacitatea instituţională de a organiza un referendum şi faptul că nici în ceasul al 12-lea nu putem să calculăm numărul de votanţi dovedesc că nu vom atrage investitori. Din România ies bani pentru că trebuie să efectuăm plăţi către FMI, dar, din păcate, în ţară nu intră bani", a spus analistul economic.

Despre ieşirile de capital a vorbit ieri, chiar înaintea anunţului CCR, şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Mesajul îngrijorat al guvernatorului transmitea că este nevoie de o detensionare a situaţiei politice interne, în condiţiile în care turbulenţele de pe pieţele externe vor continua cu siguranţă.

„Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale şi din Europa cu tensiunile interne. Această suprapunere a generat ieşiri de capital. Ele se manifestă pe mai multe canale: o parte din titlurile de stat româneşti aflate în posesia nerezidenţilor a fost vândută. Mişcarea a avut proporţii pentru economia României - câteva miliarde de lei - influenţează piaţa valutară şi cotaţiile leului", a spus guvernatorul. Investiţiile străine directe s-au ridicat în primele cinci luni ale anului la 465 de milioane de euro, în scădere cu peste 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Isărescu a mai spus că „o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni încrederea investitorilor".

CCR amână, investitorii amână

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank, spune că decizia Curţii Constituţionale este încă un eveniment ciudat din şirul multor întâmplări stranii care au avut loc în ultima perioadă. „Perspectivele economice nu erau optimiste nici până acum, dar acest eveniment înrăutăţeşte situaţia", a explicat economistul. El a adăugat că în acest moment creşte gradul de incertitudine într-o măsură semnificativă. „Orice iniţiativă a investitorilor este amânată până când se clarifică lucrurile", a completat Vlad Muscalu.

De cealaltă parte, consultantul economic Ionel Blănculescu susţine că amânarea de către CCR a deciziei de validare a referendumului va mai linişti situaţia economiei locale. El crede că investitorii nu se vor speria de evenimentele de pe scena politică, iar leul poate fi ameninţat acum numai de turbulenţele de pe pieţele externe, în special de situaţia Greciei. „Investitorul, de orice tip ar fi el, este obişnuit cu lupte, pe el nu-l interesează lupta politică, ci luptele comerciale, cele financiare. Să nu-i credem atât de sensibili, ei sunt obişnuiţi", a spus Blănculescu. El a adăugat că situaţia economică va fi mai bună decât până acum, în condiţiile în care august este lună de vacanţă şi pentru politic, şi pentru economic.

"Menţinerea angajamentelor făcute în faţa FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale este crucială."
Mugur Isărescu guvernatorul BNR

"Probabil cursul va ajunge la 5,5 lei/euro în următoarea lună, poate şi mai repede."
Dragoş Cabat analist financiar

Prognoza de creştere, revizuită în scădere

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ieri că prognoza privind creşterea economică pentru acest an, de 1,5%, ar trebui diminuată, după datele privind evoluţia de până în prezent. Totuşi, guvernatorul a precizat că nu împărtăşeşte prognoza BERD, de 0,8%, revizuită în scădere de la 1,2%, pe fondul situaţiei externe dificile şi a crizei politice interne. O delegaţie a FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în aceste zile la Bucureşti, având pe ordinea de zi a discuţiilor inclusiv revizuirea în jos a prognozei de creştere economică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite