Isărescu: Mediatizarea excesivă a crizei influenţează evoluţia ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a atras atenţia astăzi, la Iaşi, că politicienii români abordează criza financiară mondială într-un stil mediatic care influenţează evoluţia acesteia.

"Există o dimensiune a acestei crize financiare, una mediatică, care nu trebuie neglijată şi care ne influenţează. Şi înainte de a ieşi din această criză, noi românii trebuie să ieşim cu criza din capul nostru. E foarte important, nu e vorba de a intra într-o stare de euforie, dar a pune un diagnostic corect şi a vedea dimensiunea adevărată a impactului crizei este o precondiţie a unor politici corecte", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei prelegeri susţinute la Universitatea "Al.I.Cuza", relatează NewsIn.

Guvernatorul BNR a adăugat că specialiştii ar trebui să nu se lase influenţaţi de dezbaterea publică. "Vom avea mereu probleme de comunicare şi o concurenţă neloială cu dezbaterea publică de tip catastrofă. (...) Dezbaterea publică are libertatea să spună orice, dar noi, cei puşi să ţină de nişte manete, nu avem libertatea să facem orice şi nici nu trebuie să ne lăsăm influenţaţi prea mult de dezbaterea publică decât în sensul că atunci când vedem că ea se duce mult prea departe de realitate să intervenim", a precizat guvernatorul.

Acesta a subliniat că BNR niciodată nu a susţinut că va "anula" criza, el apreciind că astfel de mesaje în discursul public sau cel politic sunt “false”.

"Nu ne propunem să oprim criza la graniţă, ci doar să atenuăm pantele acesteia. Acţionăm asupra curbelor, încercăm să atenuăm pantele curbelor, nu putem ajunge nici la aplatizare şi nici să dăm la o parte criza. Aceasta este o iluzie periculoasă care se transmite societăţii româneşti. (...) România va putea să atenueze foarte mult impactul crizei financiare din punct de vedere al autorităţilor şi al politicilor macroeconomice", a mai spus guvernatorul BNR.

Isărescu a mai spus că efectele crizei sunt inevitabile. “Nu este nevoie să descoperim America, este suficient să ne uităm la alte ţări, să venim cu soluţii şi politici care au fost deja aplicate, iar soluţiile le găsim în lucrările de specialitate şi în bunul-simţ economic. Restul e zgomot”, a declarat guvernatorul BNR.

În opinia guvernatorului BNR, principala provocare a anului 2009 este implementarea ajustărilor prevăzute în raporturile cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional. "Nereuşita de a implementa măsurile prevăzute va duce la o pierdere de credibilitate mai mare decât importul de credibilitate făcut prin aceste acorduri", a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), profesor universitar doctor Mugur Isărescu, a primit, astăzi, titlul de de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Decernarea titlului s-a făcut la propunerea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite