Irosim tone de alge!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În alte ţări, costurile curăţării plajelor sunt amortizate prin valorificarea acestor plante Munţi de alge au fost adunate de pe litoralul românesc în ultimele două zile. Deşi au

În alte ţări, costurile curăţării plajelor sunt amortizate prin valorificarea acestor plante

Munţi de alge au fost adunate de pe litoralul românesc în ultimele două zile. Deşi au utilitate industrială, peste 260 de tone de plante au ajuns la gunoi în acest an.

Plajele româneşti au fost invadate de alge. În primele două zile din această săptămână, s-au adunat 255 de tone de plante. Cea mai mare cantitate, 75 de tone, s-a strâns, în noaptea de luni spre marţi, de pe plaja de la Mamaia.

Cu multiple utilităţi

Litoralul nostru se confruntă cu fenomenul denumit "înflorire algală". Atunci, aceste plante năpădesc plaja. "Recolta" de alge este strânsă şi aruncată la groapa de gunoi.

În alte ţări, acest lucru este considerat o crimă, aceste plante având utilitatea lor. "Algele pot fi folosite în industria alimentară şi în cea farmaceutică, dar şi ca îngrăşământ în agricultură.

Aceste plante, uscate şi tratate, sunt utilizate ca material pentru construcţii, la izolarea caselor", a explicat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române" Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral (DADL), Cătălin Anton.

El spune că, deocamdată, nu există altă posibilitate decât neutralizarea lor. "În primăvară a avut loc o întâlnire cu o firmă din Franţa interesată de prelucrarea algelor de la noi. Sperăm că acest parteneriat se va concretiza", a spus purtătorul de cuvânt al DADL.

Cauzele abundenţei plantelor

Cauza apariţiei algelor este eutrofizarea, un fenomen care apare în timpul verii. "Când temperatura atmosferică este ridicată, creşte nivelul concentraţilor de nutrienţi din apă. Cantităţile mari de substanţe nutritive prezente în apă, în asociere cu diferiţi poluanţi, au un efect negativ, de reducere a biodiversităţii", a mai spus Cătălin Anton.

Unul dintre primele semne ale prezenţei unei cantităţi mari de nutrienţi este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "înflorire algală". Aceasta determină reducerea transparenţei apei şi a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

Peste 87.000 de tone, în cinci ani

În 2004, DADL a recoltat aproximativ 8.500 de tone de alge
În 2005 s-au strâns aproape 15.000 de tone de plante
În 2006 s-au adunat 23.500 tone de alge
În 2007, recolta a fost de 40.000 de tone
În 2008 s-au strâns, până acum, 262 de tone de plante

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite