Irlandezii merg astăzi la urne pentru Tratatul de la Lisabona - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlandezii merg astăzi la urne pentru Tratatul de la Lisabona - Revista presei internaţionale
Irlandezii merg astăzi la urne pentru Tratatul de la Lisabona - Revista presei internaţionale

Presa internaţională de astăzi scrie despre referendumul organizat în Irlanda, ce va decide soarta Tratatului de la Lisabona şi, implicit, a preşedinţiei Uniunii Europene, poziţie pentru care cel mai puternic candidat esze fostul premier britanic Tony Blair. Un subiect poate la fel de important este aparenta deschidere către dialog a Iranului, care a acceptat vizita inspectorilor ONU şi trimiterea uraniului către Rusia.  Printre a

Irlandezii votează din nou Tratatul de la Lisabona. Irlandezii merg astăzi la urne pentru un referendum privind controversatul Tratat de la Lisabona, ce ar urma să reformeze întregul angrenaj al Uniunii Europene. În cazul unui nou rezultat negativ, irlandezii ar putea sabota definitiv adoptarea Tratatului de la Lisabona ca act fundamental al Uniunii Europene. Toate partidele irlandeze importante au militat în favoarea adoptării Tratatului, însă rezultatul va fi cunoscut cel mai devreme sâmbătă după-amiază, iar surprizele nu sunt excluse, chiar dacă Bruxelles-ul a promis că Irlanda nu va fi obligată să legalizeze avortul, să piardă controlul asupra taxelor şi nici nu are de ce să se teamă că îi va fi afectată neutralitatea, relatează BBC.

Uraniul îmbogăţit iranian ia calea Rusiei. Iranul a acceptat ieri să trimită cea mai mare parte a uraniului îmbogăţit produs în instalaţiile proprii, după discuţii cu reprezentanţii Statelor Unite şi ale altor puteri mondiale. În plus, Teheranul a anunţat că va permite inspectorilor internaţionali să viziteze uzina de îmbogăţire a uraniului din apropierea localităţii Qum în următoarele două săptămâni. Cu toate acestea, dacă Iranul păstrează în secret anumite cantităţi de uraniu ce poate fi folosit pentru obţinerea unei bombe nucleare, progresul obţinut ieri ar fi anulat, consideră, sub protecţia anonimatului, un oficial american de rang înalt, citat de publicaţia The New York Times.

Tony Blair ar putea deveni primnul preşedinte al UE. Fostul premier britanic s-ar putea reîntoarce pe scena politicii internaţionale, urmând a fi propus, cu şanse mari de acceptare, drept primul preşedinte al Uniunii Europene, în cazul în care irlandezii votează pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona, în referendumul de astăzi. Blair ar putea ocupa noua funcţie începând cu un sumiit european din 29 octombrie, pe fondul unui consens european. Astfel, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, susţine că Blair este cel mai bun candidat pentru acest post, iar cancelarul german, Angela Merkel, care va primi cel mai probabil un nou mandat în Germania, este dispusă acum să accepte numirea acestuia, scrie The Times.

Un super-taifun devastează Insulele Filipine. Autorităţile din Filipine au ordonat ieri evacuarea locuitorilor din regiunile de coastă, ca măsură de prevenire înainte unui "super taifun", la o săptămână după ce inundaţiile provocate de ploile torenţiale au omorât aproape 300 de oameni în zona capitalei Manila. Taifunul Parma, aflat momentan la 270 de kilometri distanţă de insula Catanduanes, din arhipelagul Filipinelor, a crescut în intensitate şi se îndreaptă către continent aducând deja ploi torenţiale în zonă, transmite Reuters.

Gandhi, comemorat cu stilouri de lux.
Poate cel mai celebru activist al non-violenţei din istorie, Gandhi a fost celebrat cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa printr-un gest neobişnuit şi, oarecum, în contradicţie cu spiritul promovat de acesta. Mai precis, producătorul elveţian de instrumente de scris Montblanc a anunţat că va scoate pe piaţa indiană o ediţie limitată a unui stilou de lux ce va costa circa 17.000 de euro! Anunţul a provocat vii controverse în India, unul dintre comentatori afirmând că dacă Gandhi ar fi trăit ar fi aruncat stiloul la gunoi, notează The Guardian.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite