Irina Jianu susţine că DNA a constrâns moral martorii din dosarul "Zambaccian"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Jianu (foto), fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, trimisă în judecată în dosarul "Zambaccian" pentru că i-ar fi dat mită fostului premier Adrian Năstase, cere

Irina Jianu (foto), fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, trimisă în judecată în dosarul "Zambaccian" pentru că i-ar fi dat mită fostului premier Adrian Năstase, cere inculparea unuia dintre principalii martori acuzatori ai DNA. Ea a depus săptămâna trecută, la Curtea Supremă, o plângere prin care solicită magistraţilor infirmarea rezoluţiilor puse de anchetatorii Zambaccianului de scoatere de sub urmărire penală a Cristinei Popa, pentru infracţiunile de complicitate la dare de mită, folosire cu rea-credinţă a bunurilor unei societăţi, într-un scop contrar intereselor acesteia, fals în înscrisuri şi folosirea de acte falsificate. Irina Jianu arată că scoaterea de sub urmărire penală a Cristinei Popa, "pe motiv de constrângere morală", în sensul că ar fi făcut infracţiunile la cererea fostei şefe, este nelegală şi netemeinică. Irina Jianu mai cere judecătorilor şi anularea declaraţiilor date de 13 martori, angajaţi la Vertcon şi care au primit NUP (neînceperea urmăririi penale - n.r.) în dosarul "Zambaccian". Ea susţine că declaraţiile date la DNA de aceştia sunt "obţinute sub constrângere morală, fie prin punerea sub învinuire a lui Popa Cristina, fie cu ameninţări de puneri sub învinuire a celorlalţi făptuitori". "În instanţă, învinuiţii de ieri, martorii de azi, vor şti ce-i aşteaptă dacă nu susţin cu aplomb varianta constrângerii morale la care eu i-aş fi supus, întrucât orice scoatere de sub urmărire penală mai poate fi infirmată când martorul se abate de la regia prestabilită", prevesteşte, în plângerea de la instanţa supremă, Irina Jianu.

Cristina Popa, stropită cu benzină pentru a-şi ţine gura

Cristina Popa, fost administrator la societăţile Vertcon şi Conimpuls, a intrat în atenţia mass-mediei după ce procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a dezvăluit că un martor a fost ameninţat şi stropit cu benzină pentru a nu mai da declaraţii în dosarul "Zambaccian". Cristina Popa a semnat un denunţ, în ianuarie 2006, la DNA, în care preciza că Irina Jianu ar fi determinat-o să achite din patrimoniul SC Vertcon SA contravaloarea unor bunuri achiziţionate din China, de Dana Năstase, şi toate cheltuielile de transport şi vamă. Ea a dat declaraţii detaliate la DNA, în care explica rolul Irinei Jianu în achiziţionarea produselor, cum au fost transportate produsele, achitată vama şi împărţite la cele trei imobile aparţinând familiei Năstase din Bucureşti şi comuna Cornu. Două luni mai târziu, în martie 2006, fostul consul al României la Hong Kong, Ioan Păun, a formulat un denunţ la DNA în care susţine declaraţiile fostului administrator Vertcon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite