Irigaţiile anulează efectul de seră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile ferme agricole stropite artificial acţionează precum nişte răcitoare naturale Dacă în zonele urbane, răcirea atmosferei se face prin amplasarea unor fântâni arteziene în

Marile ferme agricole stropite artificial acţionează precum nişte răcitoare naturale

Dacă în zonele urbane, răcirea atmosferei se face prin amplasarea unor fântâni arteziene în punctele fierbinţi ale oraşului, în agricultură, marile suprafeţe irigate absorb căldura soarelui şi diminuează efectul de seră.

Cercetătorii americani au găsit explicaţia climei ideale din California: irigaţiile. În acest stat, situat aproape în zona deşertică a Statelor Unite, iarna este cald şi vara e răcoare, adică exact aşa cum le place oamenilor. Pornind de la acestă constatare, meteorologii au încercat să dezlege misterul climei ideale. Prin măsurarea din satelit a temperaturilor din stratul superior al atmosferei şi comparând rezultatele cu cele înregistrate la sol, cercetătorii au remarcat că anumite zone ale Americii îşi schimbă indicele termic exact atunci când căldura ar trebui să devină insuportabilă, adică vara.

După ce au studiat ani de zile direcţia curenţilor de aer, cantităţile de precipitaţii şi schimbările de presiune, meterologii au ajuns la concluzia că, dincolo de toate acestea, irigaţiile sunt, de fapt, factorul hotărâtor. Atât în California, cât şi în alte state aflate în centrul continentului american, oriunde existau suprafeţe agricole întinse puternic irigate, clima în zona respectivă era mai mult decât suportabilă pe timpul verii. California, de pildă, este cel mai irigat stat american, pompele destinate agriculturii furnizând culturilor milioane de hectolitri în fiecare vară. Ca atare, întreaga zonă locuită are o climă mediteraneeană, foarte plăcută, mult diferită de zonele lipsite de plantaţii agricole.

Amenajări vechi de un secol Căutând în arhivele meteo din California, oamenii de ştiinţă au găsit cea mai bună dovadă: în fiecare localitate în care s-au introdus irigaţiile, temperaturile în timpul verii au scăzut cu 4-5 grade, faţă de cele anterior măsurate.

Cum în acest stat primele irigaţii au fost introduse acum mai bine de un secol, prin anul 1920, când 80% din ferme erau bine udate artificial, clima californiană a devenit brusc mai umedă şi mai răcoroasă. <> , a explicat Celine Bonfils, de la Laboratoarele Lawrence Livermore. Irigaţiile schimbă clima Cum în America este o gravă criză a apei, provocată de secătuirea rezervelor din pânza freatică, unii politicieni au propus ca măsuri de economie interzicerea irigaţiilor. <> , argumentează specialiştii de la laboratorul citat.

Ei spun că exact invers ar fi mai bine. <> , spune doamna Bonfils. Cercetătorii au făcut un raport special, pe care îl vor înainta autorităţilor de la Washington, întrucât această descoperire ar putea salva planeta de fenomenul încălzirii globale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite