Iranul - văzut cu neîncredere, Europa - cu ochi buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul este de departe ţara cu cea mai proastă influenţă din întreaga lume. La capitolul influenţă negativă îi urmează SUA. Imaginea Chinei, Rusiei şi Franţei se află în declin în

Iranul este de departe ţara cu cea mai proastă influenţă din întreaga lume. La capitolul influenţă negativă îi urmează SUA. Imaginea Chinei, Rusiei şi Franţei se află în declin în comparaţie cu anul 2004. Japonia are, în ochiii opiniei publice, o influenţă pozitivă în lume. Cel mai bine văzută este însă Europa. Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie publicat, ieri, de BBC.
Iranienii sunt singurii care îşi văd ţara ca având influenţă pozitivă. În medie, doar 18 la sută din repondenţi consideră că Iranul are un rol benefic asupra lumii, în timp ce aproape jumătate din ei văd ţara ca având o influenţă negativă asupra celorlalte state. Germanii, americanii şi italienii au acordat Teheranului cele mai mici note la capitolul rol benefic. Această percepţie negativă a europenilor este, potrivit experţilor, strâns legată de temerile asupra dezvoltării unui nou program nuclear iranian. "Se pare că opinia publică nu vede cu ochi buni executivele angrenate în activităţi nucleare suspecte, precum Iranul, ori pe cele care sunt autoritare, ca în cazul Chinei şi Rusiei, sau guvernele care frustrează nevoile imigranţilor săi, ca în cazul Franţei, nu în ultimul rând guvernele care ocupă teritoriul altor ţări împotriva voinţei acestora, precum America", a declarat Steven Kull, coordonatorul studiului.
SUA scad în ochii aliaţilor şi cresc în ai ruşilor
Sondajul arată că America a pierdut din credibilitate chiar în ţările aliate. Acum doi ani, 54 la sută din francezi percepeau influenţa SUA ca fiind negativă. Studiul actual arată că numărul lor a crescut la 65. O deteriorare a imaginii SUA există şi în rândul britanicilor, 57 la sută din ei - spre deosebire de 50 la sută în 2004 - văd America cu mult scepticism. SUA nu sunt văzute cu ochi buni nici de 20 la sută din chinezi, australieni şi brazilieni. Totuşi, America a crescut în ochii ruşilor cu aproape zece procente faţă de acum doi ani. Mai bine văzuţi sunt americanii şi de către turci şi polonezi. Nici China nu mai este la fel de bine văzută ca în urmă cu doi ani. "În timp ce în ultimii ani China era percepută ca o ţară în proces de liberalizare, noul preşedinte Hu Jin Tao a dovedit cu vârf şi îndesat, acum, că nu este un Gorbaciov asiatic", comentează Kull. Rusia şi-a câştigat cei mai mulţi "adeversari" printre europeni. Experţii sugerează că această scădere în sondaje este cauzată de politica autoritară a lui Putin, spre exemplu în cazul ONG-urilor. Astfel, în 2004, 38 de procente din britanici vedeau Rusia ca având un rol benefic, spre deosebire de momentul actual când doar 27 dintre ei au rămas cu această percepţie. Influenţa Europei, deşi în scădere şi ea faţă de acum doi ani, este în mare pozitivă în toate ţările participante la sondaj. Circa 53 la sută din repondenţi văd cu ochi buni bătrânul continent, în timp ce doar la 15 la sută din ei primează impresiile negative. Europenii au cei mai mari susţinători în Canada şi SUA şi cei mai puţini în Sri Lanka şi Mexic. Dintre europeni, ruşii şi apoi italienii privesc cu scepticism Europa, iar spaniolii par a fi cei mai mari susţinători ai bătrânului continent. Studiul publicat de BBC este realizat de GlobeScan. La sondaj au participat în perioada octombrie 2005 - ianuarie 2006 circa 40.000 de persoane din 33 de ţări din întreaga lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite