Iranul susţine Sudanul şi caută o pace cu Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ahmadinejad umblă prin lume să creeze o "internaţională musulmană" cât mai antiamericană. Pe drum întâlneşte alţi lideri islamici tentaţi de o asemenea alianţă După activarea

Ahmadinejad umblă prin lume să creeze o "internaţională musulmană" cât mai antiamericană. Pe drum întâlneşte alţi lideri islamici tentaţi de o asemenea alianţă

După activarea ambasadelor din America Latină, preşedintele Iranului îşi extinde reţeaua de aliaţi în vecini. Mahmud Ahmadinejad tocmai s-a îmbrăţişat cu Omar al-Bashir al Sudanului, considerat responsabil pentru genocidul de la Darfur. Apoi a cerut o spectaculoasă audienţă la regele Arabiei Saudite - rivala tradiţională a Iranului în Orientul Mijlociu. Ecourile se aud până în SUA.

Bun musulman, Ahmadinejad a mai fost în Arabia Saudită, dar la Mecca. Este însă prima oară când merge la Riad ca şef de stat. Audienţa pe care preşedintele Ahmadinejad a cerut-o regelui Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud poate aduce un oarece armistiţiu între facţiunile musulmane şiite din Orientul Mijlociu, susţinute de Iran, şi cele sunite, tutelate de Arabia Saudită. Concret, în ciocnirile din Irak, Liban şi teritoriile palestiniene.

Armistiţiu puţin dorit

Concluzia întâlnirii a fost tocmai că "trebuie stopate orice încercări de extindere a luptelor sectare din regiune". Desigur, nimeni nu-şi va retrage sprijinul acordat părţilor beligerante din Irak - mai ales că retragerea americană surveni-va. Detensionări pot apărea în dosarul libanez, unde opoziţia şiită armată Hizbullah, proiraniană şi prosiriană cere anticipate refuzate de guvernul Siniora, susţinut de suniţii saudiţi şi de americani. Iranul caută să spargă gheaţa dintre Arabia Saudită şi Siria, alt element-cheie în Liban; Riadul şi-ar dori însă o depărtare a Damascului de Teheran, pentru reducerea influenţei iraniene în regiune.

O amiciţie între Riad şi Teheran nu este bine văzută la Washington. SUA preferă mai departe un aliat saudit antiiranian, cu teamă de expansiunea şiită. Arabia Saudită renunţă însă tot mai mult la tradiţionala diplomaţie pasivă, în trena Americii. În timp ce Teheranul încearcă să-şi convingă măcar vecinii musulmani că programul său nuclear este exclusiv paşnic, Riadul şi alţi aliaţi din Golf ai SUA au decis un program energetic atomic rival celui din Iran.

Vecinătăţi periculoase

Mai departe, Arabia Saudită menţine o strânsă alianţă militară cu Pakistanul - vecinul nuclear al Iranului, care tocmai a derulat câteva reuniuni islamice fără participare iraniană. Teheranul mai are a se îngrijora şi de amestecul saudit în mişcările sunite separatiste din neliniştitele Kuzestan sau Beluchistan. Mai subiectiv, într-o discuţie telefonică despre exploziile de violenţă din Irak, preşedintele Ahmadinejad i-a mărturisit premierului Erdogan că Republica Islamică susţine cu drag guvernele musulmane… alese.

Cu toată propensiunea pentru democraţie, liderul oficial de la Teheran a ajuns la Riad imediat după vizita de două zile la Khartoum.

Condamnăm uneltirile inamice împotriva poporului şi guvernului sudanez
Mahmud Ahmadinejad
preşedintele Iranului

Ahmadinejad şi al-Bashir fac pereche anti-Bush

Preşedinţii Ahmadinejad şi al-Bashir au făcut declaraţii de sprijin reciproc în faţa ameninţărilor ONU şi ale SUA. Iranul se află în ajunul unor sancţiuni internaţionale, întârziate de Rusia şi China, pentru continuarea programului nuclear. Sudanul este presat să accepte desfăşurarea unor trupe de pacificare internaţionale la locul dezastrului umanitar de la Darfur, unde etnicii africani s-au ridicat în 2003 împotriva administraţiei regionale arabe, acuzate de discriminare. Mai mult, Curtea de la Haga a cerut guvernului sudanez să predea doi oficiali acuzaţi de crime de război în regiunea Darfur - asasinate, tortură şi violuri. Invers, Sudanul acuză SUA că doresc scindarea sudului ţării - după modelul din Timorul de Est - şi divizarea Africii de Est. Faptul este că întârzierea desfăşurării unei forţe internaţionale robuste creşte numărul victimelor din Darfur - din 2003, au murit în violenţele de aici circa 200.000 de persoane, iar peste două milioane au fost dislocate.

În faţa oficialilor sudanezi, Ahmadinejad a pus şi Israelul la originile tuturor conflictelor din lume, cauzate de America. După care i-a conjurat şi pe musulmanii din Sudan să se aşeze în urma Iranului, condamnându-i pe criticii programului nuclear iranian că încearcă să ţină ţările islamice în afara avansului ştiinţific.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite