Iranul a fost cel mai mare susţinător al terorismului în 2008 - raport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit raportului anual despre terorism, publicat ieri de Departamentul de Stat al SUA, numărul atententatelor a scăzut în 2008, la fel şi numărul victimelor teroriştilor. Iranul a fost anul trecut cel mai activ stat terorist din lume, urmat de Siria, Cuba şi Sudan pe lista neagră a statelor care susţin mişcările teroriste.

Citiţi şi:
Al-Qaida îşi menţine prima poziţia în topul ameninţărilor teroriste mondiale

    
 "Iranul rămîne cel mai activ dintre statele care susţin mişcările teroriste", se arată în document, care acuză Teheranul că s-a implicat în planificarea şi finanţarea atentatelor teroriste în Orientul Mijlociu, în Europa şi în Asia Centrală.

Departamentul de Stat menţionează şi sprijinul acordat de forţa Al-Qods, unitatea de elită a Gardienilor revoluţiei iranieni, mişcării radicale palestiniene Hamas, Hezbollah-ului libanez, extremiştilor cu baze în Irak şi talibanilor în Afganistan.

Siria este denunţată pentru sprijinul financiar acordat Hezbollah şi mişcărilor palestiniene care se opun procesului de pace şi pentru raporturile sale strânse cu Iranul. "Guvernul sirian nu a fost implicat direct într-un act terorist din 1986, dar o anchetă a ONU este în curs pentru a examina implicarea Siriei în asasinarea în februarie 2005 a fostului premier libanez Rafic Hariri", se aminteşte în raport.

Cuba se află pe listă deoarece regimul lui Fidel Castro continuă să acorde azil autorilor acţiunilor teroriste, în special militanţilor din grupul separatist basc ETA, din gherila columbiană ELN (Armata de eliberare naţională, ghevaristă) şi din gherila Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC).

Potrivit Departamentul de Stat american, militanţi Al-Qaida în Maghrebul islamic, filiala nord-africană a reţelei teroriste a lui Osama ben Laden, trăiesc încă în Sudan, ca şi membri ai Jihadului islamic şi ai Hamas-ului palestinian.

Potrivit statisticilor guvernului american, bilanţul mondial al terorismului a trecut de la 22.508 morţi în 2007 la 15.765 în 2008, în timp ce numărul atentatelor a scăzut de la 14.506 la 11.770, indică raportul.

În schimb, în Pakistan, numărul atacurilor şi al atentatelor a depăşit în 2008 dublul celui din 2007, afirmă raportul anual al Departamentului de Stat, bazat pe calculele serviciilor de informaţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite