Iranul raţionalizează benzina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Iranului a aprobat un proiect de lege care prevede raţionalizarea benzinei subvenţionate începând cu 22 mai, iar guvernul urmează să fixeze cantitatea care va face obiectul

Parlamentul Iranului a aprobat un proiect de lege care prevede raţionalizarea benzinei subvenţionate începând cu 22 mai, iar guvernul urmează să fixeze cantitatea care va face obiectul restricţiilor şi preţul combustibililor care vor fi vânduţi liber.

Deşi Iranul este un mare producător de petrol, rafinăriile iraniene nu reuşesc să furnizeze suficient combustibil pentru piaţa internă. Aşa că, paradoxal, a fost nevoit să importe petrol rafinat, pentru piaţa internă, ceea l-ar putea face vulnerabil din cauza sancţiunilor internaţionale, scrie Reuters.

La ora actuală, în Iran, benzina este mai ieftină decât apa minerală, ceea ce a încurajat consumul. "Benzina va fi raţionalizată şi va avea preţul de 1.000 de riali (0,082 euro) pe litru", a comunicat ISNA. În prezent, un litru de benzină costă în Iran 800 de riali (0,06 euro). Autorităţile de la Teheran vor decide până la 20 aprilie cât de mare va fi cota alocată fiecărui cetăţean. Şoferii vor putea cumpăra benzină şi la liber, dar mult mai scump. Deocamdată, guvernul iranian nu a stabilit cât va costa la pompă benzina, care se va vinde fără cartelă. Semnalele că ONU s-ar putea să crească sancţiunile împotriva Teheranului s-au înmulţit. Consiliul Guvernatorilor din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a decis reducerea asistenţei tehnice acordate Iranului sub suspiciunea că încercă să dezvolte armament nuclear, au declarat o serie de diplomaţi, citaţi de Reuters. Oficialii AIEA au adoptat, prin consens, o decizie a secretariatului agenţiei privind suspendarea sau reducerea a 22 de proiecte de asistenţă, au precizat diplomaţii care au participat la reuniunea desfă-şurată cu uşile închise. Puterile occidentale care asigură acest tip de asis-tenţă au cerut o reducere drastică a ajutoarelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite