Iranul are un program de înarmare nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a acuzat Teheranul că şi-a procurat documente pe piaţa neagră, în scopul de a se dota cu arma nucleară. Informaţia apare în raportul

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a acuzat Teheranul că şi-a procurat documente pe piaţa neagră, în scopul de a se dota cu arma nucleară. Informaţia apare în raportul asupra activităţilor nucleare ale Iranului care va fi prezentat astăzi guvernatorilor AIEA.
În măsura în care este susţinută de dovezi, informaţia se va constitui într-un factor suplimentar de presiune asupra statelor care vor să evite trimiterea dosarului în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, a estimat, într-un interviu acordat presei franceze, că este posibil ca, în luna martie, Consiliul să decidă impunerea de sancţiuni împotriva Iranului. Blazy a calificat Iranul drept "o provocare pentru comunitatea internaţională, pentru securitatea internaţională şi pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu". După întâlnirea de la Londra dedicată reconstrucţiei Afganistanului, Cei Cinci Mari şi Germania au căzut, formal, de acord cu trimiterea dosarului în Consiliul de Securitate. Cu toate acestea, ministrul chinez de externe, Li Zhaoxing, a declarat, după întâlnirea cu omologul său iranian, că rezolvarea problemei trebuie să se desfăşoare strict în cadrul AIEA. În opinia acestuia, circumscrierea problemei într-un cadru tehnic ar fi o modalitate de evitare a unei crize internaţionale de natură să pună faţă în faţă comunitatea internaţională şi Iranul. În limbaj diplomatic, aceasta înseamnă că, în cazul în care Teheranul nu este dispus la concesii, chinezii se vor situa cel puţin pe poziţii critice în Consiliul de Securitate.În paralel, la Teheran a fost trimisă o misiune diplomatică ruso-chineză de natură să-i convingă pe responsabilii iranieni că este cazul să adopte o poziţie mai conciliantă şi să accepte planul Moscovei de detensionare prin transferarea producţiei de uraniu îmbogăţit în Rusia. Atentă pentru a nu răni sensibilităţile iraniene, diplomaţia rusă a respins interpretarea misiunii ca o ultimă încercare de presiune. "Este imposibilă exercitarea de presiuni asupra unui stat suveran", a declarat, la Londra, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Mihail Kamânin. Deşi reacţiile internaţionale la acţiunile Teheranului sunt permanent sub lumina reflectoarelor, despre ceea ce se întâmplă în Iran se ştie, în realitate, foarte puţin. Cine este Ahmadinejad? Pe cine reprezintă acesta? Cine decide, cu adevărat, în Iran? Care sunt aşteptările iranienilor? Încercăm astăzi să oferim cititorilor noştri răspunsuri la cel puţin o parte din aceste întrebări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite