Iranul mizează pe carta palestiniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinind financiar guvernul palestinian format de Hamas, Iranul mizează pe întărirea popularităţii sale regionale şi, totodată, încearcă să creeze o coaliţie anti-occidentală.Făcând

Sprijinind financiar guvernul palestinian format de Hamas, Iranul mizează pe întărirea popularităţii sale regionale şi, totodată, încearcă să creeze o coaliţie anti-occidentală.
Făcând afirmaţia de mai sus, ziarul "Le Figaro" reaminteşte contextul în care s-a ajuns la ea: îngheţarea ajutoarelor financiare americane şi europene acordate guvernului Hamas, care a creat mari probleme în teritoriile autonome palestiniene. În atare condiţii, Teheranul n-a stat de-o parte: "Sunt onorat să anunţ că Iranul a deblocat 50 milioane de dolari pentru a veni în ajutorul naţiunii palestiniene", a anunţat ministrul iranian de externe, Manuchehr Mottaki. El a făcut acest gest la sfârşitul celei de-a treia conferinţe de solidaritate cu palestinienii, care a avut loc la Teheran din iniţiativa liderului spiritual suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Prezent la manifestare ca invitat de onoare, Khaled Mechaal, liderul politic al Hamas, care trăieşte în exil la Damasc, a denunţat suspendarea de către UE a ajutorului ce-l acorda palestinienilor, arătând că e vorba de "un act imoral şi inuman, care vizează pedepsirea colectivă a unei naţiuni pentru o opţiune democratică". Tot el spunea că administraţia palestiniană a acumulat datorii de 1,7 miliarde de dolari. De aceea, ayatollahul Ali Khamenei a cerut ţărilor islamice să acorde asistenţa financiară palestinienilor, amintind că aceştia au nevoie de 170 milioane de dolari pe lună pentru funcţionarea instituţiilor lor publice. Dintre aceştia, 115 milioane sunt alocate plăţii salariilor funcţionarilor publici. Organizând conferinţa respectivă, care s-a bucurat de participarea a sute de reprezentanţi ai statelor islamice şi a unor personalităţi de marcă, Iranul vrea să se impună ca un actor regional de primă mână şi să strângă în jurul său o coaliţie împotriva celor ce-i condamnă programul nuclear. În plus, să reamintim că, sâmbătă, Rusia a anunţat că va sprijini financiar Autoritatea Palestiniană, făcând astfel figură aparte faţă de SUA şi UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite