Iranul, dat pe mâna Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a decis, sâmbătă, prin majoritate de voturi, să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU în privinţa dosarului

Consiliul guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a decis, sâmbătă, prin majoritate de voturi, să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU în privinţa dosarului nuclear al Iranului, dar dă posibilitatea Teheranului să evite o posibilă sancţiune din partea ONU dacă se conformează cererilor AIEA.
Dar iată principalele puncte ale documentului: Consiliul guvernatorilor cere Iranului suspendarea tuturor activităţilor legate de îmbogăţire şi reprocesare, inclusiv activităţile de cercetare şi dezvoltare; reconsiderarea construcţiei unui reactor de cercetare cu apă grea; aplicarea măsurilor de transparenţă cerute de directorul general, Mohamed El Baradei, care se referă la accesul la persoane, la documentaţia referitoare la achiziţionări, la echipamentul cu dublu uz, la anumite ateliere ale armatei şi la activităţile de cercetare şi dezvoltare. Agenţia a mai deplâns faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale Consiliului privind suspendarea tuturor activităţilor legate de îmbogăţirea uraniului, Iranul şi-a reluat activităţile de conversie. Directorul general al Agenţiei, Mohamed El Baradei, urmează să dea publicităţii - în luna martie - un amplu raport privind programul nuclear al Iranului, raport care va fi trimis Consiliului de Securitate al ONU.
Răspunsul Teheranului: nu mai primim inspectorii ONU
Răspunsul Teheranului la votul AIEA a fost că preşedintele Mahmud Ahmadinejad a cerut agenţiei nucleare a ţării sale să pună capăt inspecţiilor inopinate ale ONU la facilităţile sale nucleare. Într-o scrisoare adresată Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, preşedintele sugerează ca Iranul să-şi limiteze cooperarea cu agenţia internaţională la cadrul standard al Tratatului de Neproliferare Nucleară şi Acordului de Siguranţă Nucleară.
Aceste măsuri standard nu implică şi acceptarea inspecţiilor neanunţate ale ONU. Javad Vaiedi, directorul adjunct al Consiliului Naţional Suprem pentru Securitate, a mai spus că ar trebui pusă sub semnul întrebării şi formula de compromis propusă de Rusia de a îmbogăţi pe teritoriul său uraniul iranian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite