Iranul, dat pe mâna Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia ONU pentru controlul activităţilor nucleare, AIEA, a înaintat raportul privind programul nuclear iranian la Consiliul de Securitate. În document se spune că Agenţia nu a reuşit să se

Agenţia ONU pentru controlul activităţilor nucleare, AIEA, a înaintat raportul privind programul nuclear iranian la Consiliul de Securitate. În document se spune că Agenţia nu a reuşit să se convingă că activităţile nucleare ale Teheranului sunt pur paşnice.
Ambasadorii celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa - au avut şi ei o reuniune consacrată discutării dosarului nuclear iranian şi pregătirii unei declaraţii în legătură cu acest subiect. Reuniunea s-a încheiat fără ca ambasadorii să facă vreun anunţ, dar cu decizia de a relua convorbirile astăzi. După cum menţionează Reuters, cei cinci membri permanenţi, cu drept de veto, ai Consiliului de Securitate, încearcă să ajungă la o înţelegere înainte de discutarea problemei iraniene în plenul Consiliului, în care sunt reprezentate alte 10 state. Doi dintre cei cinci, Franţa şi Marea Britanie, cărora li s-a adăugat Germania ca membră a UE-3, grupul statelor europene ce negociază cu Iranul, au subliniat miercuri într-o declaraţie că mijloacele diplomatice nu s-au terminat, dar că lipsa de cooperare a Teheranului "face inevitabilă acţiunea Consiliului de Securitate".

Teheranul ameninţă Occidentul
Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că "timpul intimidării a trecut şi a sosit vremea puterii populare". şeful statului iranian a apreciat că ţările occidentale sunt "mai vulnerabile şi vor avea mai mult de suferit", decât Iranul, dacă vor încerca să împiedice ţara sa de la dezvoltarea tehnologiei nucleare în scopuri paşnice. Un oficial iranian din serviciile de securitate a avertizat că Teheranul ar putea provoca "distrugeri şi durere" ca răspuns la orice măsură punitivă pe care ar adopta-o Consiliul de Securitate. Unii responsabili iranieni au avertizat că Teheranul ar putea restricţiona exporturile de petrol, determinând creşterea preţului acestuia pe piaţă. Ei au sugerat că Iranul s-ar putea folosi de influenţa pe care o are în rândul grupărilor din regiuni de conflict, precum Irak, Afganistan şi teritoriile palestiniene, pentru a face probleme şi mai mari Statelor Unite şi Israelului.Organizaţia pentru energie atomică din Iran a afirmat că sute de persoane vor forma un lanţ uman simbolic în jurul uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, cel mai sensibil obiectiv al programului nuclear iranian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite