Iraniencele vor să-şi scurteze vălul islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manechinele, pe tocuri înalte, au defilat pe podium, învăluite în fum, dar acoperite din cap până în picioare, cu excepţia feţei. Tendinţa unor iranience de a "ajusta" lungimea vălului

Manechinele, pe tocuri înalte, au defilat pe podium, învăluite în fum, dar acoperite din cap până în picioare, cu excepţia feţei.
Tendinţa unor iranience de a "ajusta" lungimea vălului islamic obligatoriu prin lege stârneşte dezbateri aprinse, potrivit BBC. Ca la orice prezentare de modă, părerile au fost împărţite. Unele tinere au fost dezamăgite. "Nu cred că oamenilor de rând le va plăcea acest spectacol deoarece totul vine din cultura arabă. Până şi muzica era arabă şi hainele nu aveau deloc o tentă locală sau etnică".
Operaţiile estetice, la mare modă
Rafat Bayat, parlamentară conservatoare care poartă întotdeauna veşmântul islamic, susţine că de vină sunt autorităţile care nu au tratat problema cum trebuie. "Generaţia născută după revoluţie care a crescut în familii care nu împărtăşesc aceste principii refuză să accepte aceste legi. Iar legile oricum nu au fost predate cum trebuie nici în şcoli", crede Rafat Bayat. Există sute de magazine în nordul Teheranului care vând rochii fără bretele sau bluze decoltate. Acest lucru a stârnit mânia conservatorilor nemulţumiţi de faptul că libertăţile occidentale încep să se reflecte în îmbrăcămintea femeilor. Preşedintele Ahmadinejad, deşi este un ultraconservator, nu a impus legea aşa cum unii se aşteptau, iar alţii se temeau că o va face. Autorităţile descriu femeile mai moderne ca fiind "păpuşi occidentale", cu machiaj, păr vopsit, tocuri înalte, haine scurte. Iranul a devenit şi unul dintre cele mai importante centre la nivel mondial de chirurgie estetică. În ultimul timp, mii de iranieni şi-au făcut operaţii pentru a-şi modifica forma nasului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite