Irakul e în pragul războiului civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dată fiind situaţia actuală, ambasadorul american la Bagdad, Zalmay Khalilzad, apreciază că "sunt întrunite condiţiile unui război civil". E adevărat, opinia nu e împărtăşită de Donald

dată fiind situaţia actuală, ambasadorul american la Bagdad, Zalmay Khalilzad, apreciază că "sunt întrunite condiţiile unui război civil". E adevărat, opinia nu e împărtăşită de Donald Rumsfeld, care crede că e o "exagerare a presei". Însă faptele există: marţi au fost 18 atentate.
Impas politic major
La Bagdad s-a anunţat amânarea şedinţei inaugurale a noului parlament irakian. Prevăzută pentru duminică, ea va avea loc peste câteva zile, la cererea blocului parlamentar şiit, majoritar. Au trecut aproape trei luni de la alegerile legislative, iar negocierile privind constituirea guvernului trenează. În februarie, Alianţa Unificată Irakiană (AUI), o coaliţie a şiiţilor conservatori ce a obţinut 128 de locuri în parlament, l-a desemnat pe premierul Ibrahim Jaafari să-şi succeadă lui însuşi. Ideea nu e acceptată de Alianţa Kurdă (53 de locuri), Frontul Concordiei Sunnite (44 de deputaţi) şi de lista laică şiită a lui Iyad Allaui (25 de mandate). Lui i se reproşează că e "omul Iranului", cât şi ineficienţa în stăvilirea violenţei, care, în ultimul timp, a făcut ravagii.
Violenţe în serial
Numai într-o singură zi, la Bagdad, au fost descoperite cel puţin 23 de cadavre. Mai întâi, patru oameni au fost găsiţi pe un teren viran din cartierul mixt sunnit şi şiit Baladiyat. Aveau mâinile legate şi fuseseră spânzuraţi. Apoi, o patrulă a armatei americane a descoperit cadavrele a 18 persoane într-un minibuz. Ele fuseseră legate la mâini şi la ochi şi spânzurate ori împuşcate în cap. Sinistra descoperire intervine după seria dură de violenţe dintre şiiţi şi sunniţi declanşate după atacarea, la 22 februarie, a "moscheii de aur" şiite de la Samarra. Pornind de la cele de mai sus şi de la alte evenimente la fel de grave, ambasadorul SUA la Bagdad, Zalmay Khalilzad, a făcut un tablou foarte sumbru al situaţiei din Irak, la trei ani de la intervenţia americană - 20 martie 2003 -, el apreciind că sunt reunite condiţiile unui război civil. "Am deschis cutia Pandorei, iar problema care se pune acum e
cum să facem să depăşim situaţia actuală
", declara el în "Los Angeles Times". În schimb, la Washington, Donald Rumsfeld crede că presa a exagerat amploarea violenţelor intercomunitare declanşate după atacarea moscheii şiite din Samarra. Totuşi, el susţine că, în Irak, acţionează elemente ale corpului de elită al Gardienilor Revoluţiei din Iran, care vor să destabilizeze această ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite