Irakul a câştigat la Academia Starurilor Arabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa Shatha Hassun a adus irakienilor ceea ce politicienii nu au reuşit: unitate şi bucurie Cântăreaţa victorioasă la popularul concurs televizat pan-arab i-a reunit pe şiiţii

Cântăreaţa Shatha Hassun a adus irakienilor ceea ce politicienii nu au reuşit: unitate şi bucurie

Cântăreaţa victorioasă la popularul concurs televizat pan-arab i-a reunit pe şiiţii şi sunniţii irakieni în aceeaşi emoţie naţională paşnică. Chit că, exprimată prin focuri de armă.

Când a fost anunţată drept câştigătoare a competiţiei artistice desfăşurată în Beirut, Shatha Hassun s-a înfăşurat în drapelul irakian şi a mulţumit Irakului pentru talentul nativ. Deşi fata, 25 de ani, cu mamă marocană şi tată irakian, trăieşte în Maroc, evoluţia ei la concursul Star Academy Middle East a fost urmărită cu aviditate în Irak, de şiiţi şi sunniţi, deopotrivă. De altfel, în interviul care a urmat victoriei, cântăreaţa a rostit un emoţionant "Mulţumesc Irak, mulţumesc Bagdad".

După ce timp de patru luni au urmărit cum Shatha a trecut în faţa altor concurente din Liban, Tunisia sau Egipt, o pană de curent survenită în cel mai inoportun moment i-a împiedicat pe majoritatea fanilor săi din Bagdad să prindă exact anunţul victoriei.

Cei cu generatoare electrice au transmis însă ştirea şi vecinilor, care au sărbătorit-o cu focuri de armă - de data asta trase în aer.

Format prea occidental

Star Academy Middle East este versiunea arabă a spectacolului occidental Star Academy, produs de compania olandeză Endemol, care mai deţine şi formatul Big Brother.

Larg acceptat la nivelul populaţiilor musulmane din faţă televizoarelor, formatul de divertisment de tip occidental este un bun prilej de ofuscare în agora pentru eşaloanele politice islamiste din Orientul Mijlociu.

Anul trecut, televiziunea naţională din Algeria a fost nevoită să stopeze difuzarea programului Star Academy, realizat în Liban din cauza protestelor principalului partid islamist algerian.

La acea vreme, liderul islamist Abudjera Soltani, membru al guvernului de la Algiers, constata, în respectivul concurs muzical televizat, "un atac la adresa valorilor morale musulmane".

Dacă islamiştii puri şi duri s-au dat şocaţi de dansurile anumitelor competitoare, spectacolul s-a dovedit popular mai ales printre privitoare. După interdicţie, algeriencelor nu le-au mai rămas decât "farfuriile" cu care prindeau televiziunea libaneză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite