Irakienii au indraznit sa voteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

36 de morti si aproape 100 de raniti in atentate sinucigase pe intreg teritoriul Irakului

Valurile de atentate sinucigase si de atacuri cu obuze de mortiera nu i-au oprit, ieri, pe irakieni sa mearga la urne si sa voteze liber, pentru prima data in ultimii 50 de ani. Dansand si batand din palme de bucurie, cetatenii au format cozi la sectiile de vot; prezenta la urne a depasit previziunile in unele regiuni din Irak - in sudul siit si in Kurdistan. Birourile de vot erau insa aproape pustii in zonele sunnite, unde principala asociatie religioasa a acestei comunitati a cerut boicotarea scrutinului, iar teroristii au amenintat cu moartea pe oricine ar indrazni sa ia parte la procesul electoral. Pe fondul unor masuri de securitate draconice impuse de fortele irakiene si americane pentru primele alegeri multipartite in Irak din ultima jumatate de secol, sectiile de vot au fost deschise la ora locala 07.00. Pentru a da un exemplu, presedintele Ghazi al-Yaouar si premierul Iyad Allawi au fost printre primii care s-au prezentat la vot. Seful statului i-a felicitat pe toti irakienii pentru aceste "alegeri libere si oneste" si le-a cerut sa nu renunte la dreptul lor. "Fac apel la cetateni sa voteze pentru Irak si sa aleaga Irakul", a declarat el. Zambind si aratandu-le fotografilor degetul mare pictat cu cerneala, premierul Allawi a subliniat ca este "un moment istoric", o zi in care irakienii pot merge cu fruntea sus deoarece, in pofida amenintarilor lansate de insurgenti, au ales sa isi determine singuri soarta. Apeluri similare de a veni sa voteze le-au fost adresate irakienilor de majoritatea responsabililor locali, la difuzoare sau la radio. Si in agitatul Mosul, trupe americane si irakiene i-au anuntat pe locuitori prin difuzoare unde sunt amplasate sectiile de vot - unul dintre cele mai bine pazite secrete, pe tot teritoriul Irakului, pana in ziua alegerilor - si i-au indemnat pe alegatori sa mearga la urne sa-si exercite drepturile.
Serie de atentate sinucigase la Bagdad
Gherila irakiana, care a promis ca va spala strazile cu sangele alegatorilor, si-a pus in practica amenintarile. Circa 30 de explozii s-au produs la Bagdad in cursul diminetii, iar armata americana a anuntat ca dintre acestea sapte au fost atentate sinucigase, restul fiind provocate de obuze de mortiera. In cea mai mare parte a cazurilor, fortele de securitate irakiene i-au impiedicat pe kamikaze sa intre in birourile de votare vizate. Desi initial s-a vorbit de noua atentate, comandantul Philip Smith, din cadrul armatei SUA, a indicat ca doua dintre atacuri au fost numarate de doua ori de militarii americani. El a precizat ca au existat morti in randul civililor si fortelor de ordine, fara a furniza insa un bilant. Potrivit unui bilant provizoriu, violentele de la Bagdad au ucis cel putin 19 persoane si au ranit alte 30. Majoritatea atentatelor au fost comise in cartierele din vestul capitalei, dar cel mai sangeros atac a avut loc in partea de est a orasului, unde un kamikaze si-a detonat centura cu explozibil printre irakienii care asteptau sa voteze. Intr-un comunicat dat publicitatii pe Internet, organizatia iordanianului Abu Musab Al-Zarqaui, "emirul" Al-Qaida in Irak, a revendicat mai multe atentate comise ieri asupra birourilor de vot.
Participare slaba la vot in regiunile sunnite
Prezenta la urne in regiunile sunnite din Irak se situa la un nivel inferior, dar sute de alegatori au mers, totusi, sa voteze. La Mosul, cel de-al treilea oras ca marime al tarii, situat la 350 de kilometri nord de Bagdad, nu s-au format cozi la sectiile de votare, asa cum s-a intamplat in regiunile siite. Din cauza amenintarilor formulate de gruparile de gherila la adresa celor care intentionau sa se inscrie pe listele electorale, alegatorii din aceasta regiune urmeaza o alta procedura - ei trebuie sa prezinte numai cartea de identitate si sa-si treaca intr-un registru numele propriu, cel al tatalui si al bunicului, dupa care isi inmoaie degetul in tus. in orasul sunnit Hawija, unul dintre fiefurile insurectiei, aflat la 200 de kilometri nord de Bagdad, "rata de participare la vot este destul de mare", a declarat generalul Anuar Mohammad Amin, comandantul armatei irakiene de la Kirkuk. in schimb, participarea era zero la Samarra si Tikrit, fostul fief al lui Saddam Hussein. Corespondentul AFP a relatat ca strazile sunt pustii si in sectiile de votare pe care le-a vizitat nu erau nici macar reprezentanti ai Comisiei Electorale independente. in localitatea Kalaa, aflata la trei kilometri vest de Samarra, autoritatile au inchis unicul birou de vot, dupa ce acesta a fost vizat de un atac cu mortiera, a precizat un ofiter de politie. La Baaquba, oras unde exista populatie mixta, sunnita si siita, aflat la 60 de kilometri nord de capitala, zeci de locuitori se inghesuiau la sectiile de votare. La Balad, la 70 de kilometri nord de Bagdad, o femeie si copilul sau au fost ucisi, iar 15 persoane, intre care patru femei, au fost ranite dupa ce un obuz a cazut asupra unei sectii de votare din centrul orasului. in vestul tarii, zeci de locuitori s-au dus la urne, in cele cinci birouri de vot instalate la Fallujah, unde, in noiembrie anul trecut, armata americana a lansat o ofensiva generala pentru a-i alunga pe insurgenti. intr-un birou de vot din centrul acestui oras, aflat la 50 de kilometri vest de Bagdad, la fiecare cinci minute se prezinta cate un civil. Dimpotriva, la Ramadi, la 100 de kilometri vest de Bagdad, cele trei centre de vot deschise sunt pustii. in "triunghiul mortii", zona sunnita din sudul Bagdadului, doua birouri de vot au fost in cele din urma deschise in nordul si vestul localitatii Mahmudiyah, aflata la 30 de kilometri sud de Bagdad, dar participarea la vot a fost foarte slaba.
Siitii si kurzii s-au inghesuit la urne
Reprezentantul ONU pe langa Comisia electorala irakiana a indicat duminica la Bagdad ca prezenta la urne in Irak depaseste previziunile si ca alegatorii se inghesuie sa voteze. "Potrivit primelor informatii pe care le-am primit, prezenta la urne pare sa depaseasca previziunile in anumite regiuni" din Irak, a declarat presei columbianul Carlos Valenzuela. La Najaf (sud de Bagdad), potrivit unui responsabil al comisiei electorale, Boushra Kazem, rata de participare se situa la mijlocul zilei intre 75 la suta si 80 la suta. Estimari neoficiale facute de responsabili politici de pe intreg teritoriul irakian aratau ca la orele amiezii nivelul de participare se ridica pe ansamblul tarii la 50 la suta si chiar mai mult. Cea mai mare prezenta s-a inregistrat in zonele kurde si in sudul predominant siit. in acelasi timp, Organizatia Internationala pentru Migratie a anuntat ca in primele doua zile de vot organizate pentru irakienii din strainatate, vineri si sambata, participarea s-a ridicat la 65.9%. Purtatorul de cuvant al OIM, Jean-Philippe Chauzy, a anuntat ca rata de participare definitiva va fi anuntata luni la pranz, iar rezultatele urmeaza sa fie publicate de Comisia Electorala de la Bagdad la o data care nu a fost inca stabilita.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite