Irakianul care a dărâmat statuia lui Saddam îşi regretă fapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum patru ani, cu mâinile sângerânde şi ochii plini de lacrimi, irakianul Kadhim al-Jubouri lovea cu un baros în soclul statuii lui Saddam Hussein. Tocmai participase la dărâmarea statuii

Acum patru ani, cu mâinile sângerânde şi ochii plini de lacrimi, irakianul Kadhim al-Jubouri lovea cu un baros în soclul statuii lui Saddam Hussein. Tocmai participase la dărâmarea statuii de bronz, înaltă de peste şapte metri, a fostului dictator irakian şi intrase în trepidaţie din cauza emoţiei. "Eram fericit! Dărâmasem statuia, dar încă nu mi se părea destul. După atâţia ani de umilinţe, aş fi vrut să rad şi soclul de pe faţa pământului", îşi aminteşte el.

Acum, la patru ani de la ocuparea Bagdadului, Kadhim al-Jubouri este însă un irakian nefericit. Ba, spune el, chiar mai nefericit ca înainte de căderea lui Saddam. "Azi regret ce am făcut atunci. Americanii s-au dovedit mai răi decât 10 dictatori ca Saddam la un loc", declară el unui reporter al cotidianului britanic "The Guardian".

Liderul mulţimii îşi cere scuze

Căderea statuii lui Saddam Hussein a fost transmisă live de CNN şi sute de milioane de oameni l-au văzut atunci pe Kadhim al-Jubouri cum îndemna mulţimea adunată în piaţa din Bagdad. Figura lui zâmbitoare a convins atunci mulţi sceptici, care credeau că Saddam fusese iubit de popor. Azi, zâmbetul lui Kadhim a dispărut. Şi nu doar al lui. Conform unui sondaj supervizat de Naţiunile Unite, irakienii sunt mult mai deprimaţi decât erau pe vremea lui Saddam. Ei nu mai au curajul să iasă din case şi se tem de toată lumea: de americani, de sinucigaşi şi chiar de trupele irakiene. Trist şi resemnat, fostul lider al mulţimii îşi cere azi iertare. "Regret ce am făcut şi aş vrea să fiu iertat. Am fost un prost", spune el cu vocea stinsă.

Orice zi, mai rea decât precedenta

Atitudinea lui Kadhim este însă de înţeles. Saddam îl expediase, după un proces sumar, la închisoarea Abu Ghraib. Fiul dictatorului, Uday Hussein, stabilise personal că mecanicul auto este periculos, pentru că a îndrăznit să se plângă că a reparat o motocicletă guvernamentală şi nu a fost plătit. "Am văzut mulţi oameni din tribul meu cum au fost spânzuraţi pentru mai puţin", explică azi Kadhim al-Jubouri. "Nu-l mai puteam suporta pe Saddam", adaugă el. Azi, tot ce poate spune în favoarea sa este un proverb arab: "Diavolul pe care îl ştii nu e niciodată mai rău decât cel pe care nu-l cunoşti încă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite