În Irak este război civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport redactat de diplomaţii şi militarii americani în post la Bagdad dezvăluie cât de mare este diferenţa de aprecieri dintre aceştia şi Administraţia Bush asupra situaţiei reale din

Un raport redactat de diplomaţii şi militarii americani în post la Bagdad dezvăluie cât de mare este diferenţa de aprecieri dintre aceştia şi Administraţia Bush asupra situaţiei reale din Irak. În vreme ce primii vorbesc despre o ţară aflată aproape în război civil, oficialii de la Washington au o viziune mult mai puţin alarmistă.
Potrivit ziarelor "New York Times" şi "Le Figaro", documentul e datat 31 ianuarie a.c., cu trei săptămâni înaintea dinamitării mausoleului şiit de la Samarra, eveniment care a declanşat un val uriaş de violenţe intercomunitare şi a dus la distrugerea ori avarierea a numeroase lăcaşe de cult şiite ori sunnite. Raportul constată că, din cele 18 provincii, una e în stare "critică", în vreme ce şase cunosc un nivel de "serioasă" destabilizare. În primul caz, e vorba de provincia Al-Anbar, din vestul ţării, locuită de sunniţi, iar printre celelalte figurează Bagdad, Ninive, Salaheddine şi Diyala. Autorii constată cu îngrijorare împărţirea de facto a Irakului, respectându-se liniile etnice şi religioase şi avertizează asupra riscurilor de ciocniri confesionale şi comunitare, inclusiv în provinciile pe care cercurile oficiale americane le consideră paşnice. O altă realitate alarmantă o reprezintă sporirea puterii partidelor şiite pro-iraniene, cât şi a miliţiilor şiite rivale din sud. În nord există o zonă de fricţiuni între kurzi şi arabi, acroşajele înmulţindu-se în jurul Mosulului, a Kirkukului şi în jurul preţioaselor câmpuri petrolifere. Este o analiză care a fost confirmată sâmbătă de preşedintele egiptean Hosni Mubarak, care a avut un deosebit ecou în lumea arabă. "Raisul" egiptean aprecia, într-un interviu la "Al-Arabiya", că, în Irak, este "un război civil" şi că Iranul exercită o mare influenţă asupra şiiţilor din lumea arabă. Imediat, Bagdadul şi Teheranul au reacţionat vehement, criticându-l pe preşedintele egiptean şi dezminţind afirmaţiile lui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite