Iorgulescu se laudă că salvează cultura cu bani care nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mai putea folosi sintagma: Nu există bani pentru cultură sau cuvântul Cenuşăreasă". Curajoasele afirmaţii îi aparţin ministrului culturii, Adrian Iorgulescu. Dar... pe ce se bazează

mai putea folosi sintagma:
Nu există bani pentru cultură
sau cuvântul Cenuşăreasă". Curajoasele afirmaţii îi aparţin ministrului culturii, Adrian Iorgulescu. Dar... pe ce se bazează ministrul atunci când supralicitează cu sume colosale? Pe ipoteze şi speranţe. Banii nu au intrat încă în cont. Nici nu s-a plecat în căutarea lor. Adunând 250 milioane de euro cu 400 milioane de euro, Iorgulescu vede, deja, într-un tablou eroic, faţa schimbată a României, cu sume record, care nu sunt în vistierie, dar sunt trâmbiţate de ceva vreme pe la conferinţele de presă. Singurele certitudini financiare, care pot face ceva pentru restaurarea monumentelor culturale, sunt 178 miliarde de lei vechi, bani alocaţi în acest an din bugetul Culturii pe 2006. Suma nu este cu mult mai mare decât cele cheltuite în anii precedenţi.
De unde se împrumută ministerul?
Susţinut de Ministerul Finanţelor şi primul-ministru, Ministerul Culturii a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reabilitarea aşezămintelor culturale şi a instituţiilor culturale din mediul rural, în perioada iulie 2006-iulie 2012, cu ajutorul unor fonduri de circa 100 milioane de euro, care vor proveni de la instituţii financiare din străinătate, încă din această primăvară. Iorgulescu a precizat că, în prezent, există circa 3.000 de instituţii de cultură în mediul rural care aşteaptă să fie reabilitate, dotate material şi modernizate. Dacă demarează acest program, din 2007 se pot accesa fonduri europene fonduri, nerambursabile de încă 300 milioane de euro. "Dacă în 2007 avem 400 milioane de euro, România va arăta altfel, din punctul de vedere al standardelor culturale şi de civilizaţie", a susţinut Adrian Iorgulescu. Tot sub semnul lui "dacă", ministerul vrea să facă rost şi de 250 milioane de euro pentru reabilitarea unor imobile ce aparţin instituţiei, aşa că a somat Ministerul Finanţelor să facă rost, de unde-o şti el, de aceşti bani. Până atunci, la Cultură se numără deja gologani imaginari care se folosesc ca armă de propagandă. Ca să evite acuzaţii ulterioare, ministrul şi-a luat, preventiv, măsuri de precauţie, disculpându-se înainte de a fi acuzat de cineva. El a explicat că proiectul pe care îl iniţiază nu este unul "populist", ci o politică de stat, pentru că el va putea fi continuat şi de viitorii miniştri.

De câţi bani au nevoie instituţiile pentru reabilitare:
Muzeul Naţional de Istorie - Bucureşti - 22.745.000 euro
Muzeul Naţional de Artă - 16.000.000 euro
Palatul Culturii - Iaşi - 7.800.000 euro
Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" - Iaşi - 17.700.000 euro
Opera Română Bucureşti - 19.480.000 euro
Teatrul Naţional de Operetă (sala Omnia) - 7.000.000 euro
Terminarea lucrărilor la Biblioteca Naţională - 80.000.000 euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite