Ion Băraru, profesorul care a uimit NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Băraru coordonează Centrul de Cercetare de la Colegiul „Mircea cel Bătrân"
Ion Băraru coordonează Centrul de Cercetare de la Colegiul „Mircea cel Bătrân"

Ziarul nostru vă prezintă poveştile dascălilor din sudul ţării aflaţi pe locul I în topul iniţiat de „Adevărul“. Ion Băraru, profesor de fizică la Constanţa, este unul dintre ei.

Campania de popularizare a celor mai buni dascăli din şcolile româneşti începută de "Adevărul" a ajuns la final.  Astăzi, vă prezentăm poveştile de viaţă ale profesorilor care ocupă locul I. 18 judeţe din sudul ţării şi-au desemnat profesorii care fac mândria şcolilor lor şi a noastră.

Vasile Sorohan, profesorul pasionat de chimie de la Iaşi

Printre dascălii "medaliaţi cu aur" în această campanie se numără şi Ion Băraru, 62 de ani, profesor la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa. Născut la Constanţa, dascălul spune că această meserie e la fel ca cea de chirurg. Şi profesorul trebuie să depună un jurământ - să fie dedicat profesiei şi conştient că are în mâinile lui sufletele învăţăceilor. Iar pe elevi îi surprinde în fiecare zi. „Caut doar să scot în evidenţă fantasticul din cotidian", spune cu modestie dascălul.

Profesorul Băraru a învăţat la aceeaşi şcoală unde acum e profesor de fizică. În ultimii opt ani, echipa de mici savanţi a profesorului Băraru a cucerit an de an premii la concursul internaţional de proiecte organizat de Agenţia Spaţială Americană - NASA. Totul a început atunci când trei elevi de-ai săi l-au rugat să-i ajute să participe la selecţia de proiecte organizată de NASA. „În acel an, ne-au primit foarte bine, dar ne priveau ca pe nişte ciudăţenii, mai ales că eram primii participanţi dintr-o ţară atât de îndepărtată", mărturiseşte dascălul. Dar au luat marele premiu şi au obţinut aprecierea cercetătorilor NASA. De atunci, elevii constănţeni au obţinut premii în fiecare an, devenind abonaţi ai concursului.

Însă realizările profesorului nu se opresc aici. Coordonează Centrul de Cercetare de la Colegiul „Mircea cel Bătrân", unde sunt înscrişi aproximativ 300 de elevi din clasele V - XII. Construiesc rachete, roboţei, fac proiecte inedite.

Ploieşti: Dana Lica, profesoară de informatică

Pentru a o cunoaşte pe Dana Lica, profesoară de informatică la Colegiul „I.L.Caragiale" din Ploieşti, este suficient să vorbeşti cu foşti elevi de-ai săi, în prezent studenţi la Oxford, Cambridge sau Bremen. Un cadru didactic foarte bine pregătit, un profesor care ştie să explice pe înţelesul tuturor, care simte elevul , un bun coordonator şi un om cald. Aşa o descriu cei în a căror formare atât profesională, cât şi personală Dana Lica a avut un rol important. „Unul dintre momentele emoţionante, în toţi aceşti ani de când lucrez cu copiii, a fost când am primit un colet în care se afla o lucrare de doctorat, iar când am deschis-o, pe prima pagină scria «Fără dumneavoastră, doamna profesor, această lucrare nu ar fi existat«! Era a lui Gheorghiţă Valentin, cel care a deschis seria olimpicilor internaţionali pregătiţi de mine", ne-a mărturist Dana Lica. 

Dana Lica



Profesoara, absolventă a două facultăţi - matematică şi informatică - a fost distinsă cu Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler ca recunoaştere a celor 20 de ani de muncă asiduă în pregătirea olimpicilor români. Dincolo de bucuria de a-şi vedea foştii elevi la cele mai bune universităţi din lume, Dana Lica mai are una.   Este mândră că fiica sa, în prezent studentă la Cambridge, iubeşte la fel de mult informatica, domeniu în care va fi şi profesa.

Dana Lica
indo
ADVIMA20120212_0531
ADVIMA20120212_0532
ADVIMA20120212_0533
ADVIMA20120212_0534
ADVIMA20120212_0535
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite