Ion Iliescu isi smulge partidul din inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul presedinte isi va da astazi demisia din functia de lider al grupului senatorial

"Cei care au apelat la manevrele acestea incorecte din cadrul Congresului nu mai pot reprezenta parteneri nici macar de dialog politic. De aceea am refuzat sa mai iau vreun contact, de aceea imi dau si demisia din functia de lider al grupului senatorial". Declaratia facuta, sambata, de Ion Iliescu dupa lansarea ultimei sale aparitii editoriale - "Cultura romana si identitatea europeana" - arata limpede care sunt intentiile presedintelui fondator al Partidului Social Democrat. Intrebat daca se gandeste sa paraseasca partidul, Iliescu a raspuns raspicat: "Da". Iar afirmatiile ulterioare au confirmat o data in plus decizia fostului presedinte. "Poate ca prezenta mea nu mai este utila. Poate ca este chiar deranjanta pentru forte noi, proaspete. Foarte bine, sa-si asume intreaga raspundere pentru activitatea de partid. Nu vreau sa fiu un factor de frana. Poate deranjez. Nu vreau sa-i impiedic in nici un fel. Nu vreau sa fiu, cum vehiculau unii, un fel de Gica-Contra in interiorul partidului sau prezenta mea sa apara ca o umbra care sa-i jeneze si sa motiveze eventualele insuccese ale celor care trebuie sa-si asume raspunderea", a spus Iliescu. El regreta si acum ca a acceptat sa revina in conducerea partidului pentru ca a intampinat "un tratament necolegial, necinstit si incorect". "Eu nu aveam nevoie de competitie. Nu veneam sa ma lupt pentru vreo functie in partid. Am venit sa ajut partidul. Toate miscarile din pregatirea Congresului m-au dezgustat", a declarat Iliescu, aratand cu degetul spre contracandidatul care l-a indepartat de la conducerea PSD si spre cei care au sustinut aceasta miscare. Intrebat daca isi face un alt partid, Iliescu a negat.
Umar la umar, coada la autografe
Ion Iliescu spune ca singurul motiv pentru care n-a parasit partidul si inca se mai gandeste la acest lucru este numarul foarte mare de oameni prezenti la lansarea din foaierul Teatrului de Opereta si care "formeaza baza si temelia partidului". Alaturi de zecile de fani, majoritatea cu varste apropiate de cea a autorului, s-au aflat si numerosi colaboratori foarte apropiati ai fostului presedinte, fosti sau actuali membri de partid sau oameni promovati de fostul presedinte in diverse functii. Umar la umar, cu muzica de cafe-concert pe fundal, unii cu trandafiri in maini, fiecare cu punga de 1 leu si cartea de 250.000 de lei in mana, cu totii au stat cuminti la coada, pentru un autograf de la Ion Iliescu. Printre acestia, Ioan Talpes - primul venit si ultimul plecat, care a cumparat doua carti, una pentru el si una pentru fiul sau. Relatia speciala dintre Iliescu si Talpes reiese si din dedicatia primita de la autor: "Lui Ioan Talpes, cu afectiune, Ion Iliescu". Nu acelasi lucru se poate spune despre Dan Ioan Popescu sau Miron Mitrea, acesta venit impreuna cu sotia si baiatul cel mic. Ei nu au primit "afectiune", ci doar "prietenie" din partea lui Iliescu. Printre cei care au tinut sa fie prezenti la revenirea lui Ion Iliescu pe scena politica dupa interventia chirurgicala de la sfarsitul lunii trecute s-au mai numarat Sorin Oprescu - venit ca membru PSD, dar si pentru a-si supraveghea pacientul, Gelu Voican Voiculescu, Cico Dumitrescu, Victor Opaschi, Simona Miculescu, Serban Nicolae, Dan Mircea Popescu, Rodica Stanoiu - extrem de rezervata, Adrian Paunescu sau primarul care este la sectorul 5, Marian Vanghelie. Desi si-a facut aparitia destul de tarziu, Corina Cretu nu si-a scapat din ochi fostul sef, supraveghindu-l atent timp de mai bine de doua ore, cat acesta a dat autografe si conducandu-l la final la masina. Cu binecunoscutul zambet larg, bretele si transpirat, desi renuntase la sacou, Iliescu a fost intr-o forma de zile mari, ascultand pasurile fiecaruia dintre cei care au dat bani pe cartea sa, chiar daca unii recunosteau, pe la colturi, ca au cumparat-o doar pentru a o afisa in biblioteca personala. Energia de care a dat dovada cel care in urma cu cateva saptamani a suferit mai multe crize de inima i-a facut pe apropiati sa glumeasca pe la colturi: "I-am bagat CD-ul de up-gradare". Ion Iliescu n-a fost deranjat nici macar de absenta unor colegi de la care nu s-ar fi asteptat sa lipseasca, precum Dan Iosif sau Nicolae Vacaroiu, si cu atat mai putin de cea a liderilor Mircea Geoana si Adrian Nastase. Primul a preferat turneul de tenis de la Roland Garros, cel de-al doilea si-a gasit de lucru prin teritoriu, dar amandoi au transmis, prin intermediul lui Razvan Theodorescu, regretul ca nu pot fi prezenti la aceasta lansare.
Adrian Nastase nu vrea ca Iliescu sa plece din PSD
"Mi-as dori ca domnul Iliescu sa nu plece din partid si sa puna deasupra nemultumirilor personale dorinta de unitate a partidului", a declarat, ieri, Adrian Nastase, recunoscand ca plecarea fostului presedinte "ar da un semnal negativ". Presedintele executiv al PSD a admis ca dupa Congresul din 21 aprilie a vorbit "o data sau de doua ori" cu Iliescu, lasand sa se inteleaga ca va vorbi cu el atunci cand acesta se va mai linisti. Nastase chiar le-a recomandat sa tina cont de starea de sanatate a lui Ion Iliescu si sa nu mai faca tot felul de presiuni asupra acestuia. "Este incorect acest lucru fata de un om pentru care trebuie sa avem respectul cuvenit. Este intr-o stare de sanatate si de nemultumire pe care trebuie sa o privim cu seriozitate si colegialitate", a spus Nastase, precizand ca in jurul lui Iliescu se afla tot felul de oameni care ii prezinta selectiv declaratiile celor trei lideri ai partidului. El i-a sugerat lui Iliescu sa respecte deciziile de la Congres, chiar daca este suparat, aceasta fiind cea mai buna dovada de democratie. La Congres "nu a fost vorba despre o chestiune indreptata impotriva lui Ion Iliescu", sustine Nastase. Presedintele executiv s-a delimitat radical de jocurile de culise de la Congres. "Probabil ca acesta este punctul meu slab si punctul meu tare, in acelasi timp. Nu sunt de acord cu jocurile de culise, nu spun lucrurile prin restaurante, ceea ce am de spus spun direct. Eu am spus si domnului Iliescu si celorlalti colegi - de aceea nici nu merg sa iau autografe din cand in cand pentru a arata ca eu fac parte dintre cei buni, si altii sunt cei rai - ca nu cred ca acesta este genul de dialog pe care trebuie sa-l avem cu domnul Iliescu", a spus Nastase, facand aluzie directa la colegii sai de triumvirat Miron Mitrea si Mircea Geoana. "Sunt sigur ca domnia sa va lua, asa cum face de obicei, cea mai inteleapta decizie. Perioada de vara va fi o perioada de reflectie. Si dansul, si noi vom regandi la rece, desi se pare ca va fi o vara foarte calda", a mai spus Nastase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite