Ion Iliescu ii cere lui Geoana sa nu-i faca jocul lui Basescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu si-a luat prin surprindere propriul partid, participand, ieri, la Biroul Permanent National al PSD, pentru prima data de la congresul care l-a indepartat de la conducerea formatiunii. Ion

Ion Iliescu si-a luat prin surprindere propriul partid, participand, ieri, la Biroul Permanent National al PSD, pentru prima data de la congresul care l-a indepartat de la conducerea formatiunii. Ion Iliescu a venit in calitate de lider al grupului PSD din Senat. Dar, ca fost sef al statului, el i-a sfatuit pe mai tinerii sai colegi ce sa faca in legatura cu consultarile anuntate de presedintele Traian Basescu pentru sfarsitul acestei saptamani. Iliescu a contrazis conducerea partidului, afirmand ca nu este de acord nici cu votul uninominal, nici cu parlamentul unicameral. ,Erorile posibile ale actualului sistem au fost rediscutate atunci cand s-a modificat Constitutia", a afirmat Ion Iliescu, pledand pentru sistemul combinat de vot - si uninominal, si pe liste. El a fost totusi de acord ca este necesara simplificarea actualului sistem pentru reducerea costurilor. ,Indivizi cu parale multe si fara nimic in cap vor fi in parlament", a comentat Iliescu votul uninominal. Reactia presedintelui PSD, Mircea Geoana, a fost cat se poate de impaciuitoare, afirmand ca partidul accepta ,sfatul si opinia d-lui Iliescu" si ca ,e firesc" sa existe si opinii diferite de cea a conducerii PSD. Geoana sustine insa ca atat ideea parlamentului unicameral, cat si cea a votului uninominal au fost aprobate de BPN in urma cu doua saptamani, fiind necesara validarea acestei decizii formale de Comitetul Executiv National si de Consiliul National.
PSD merge cu conditii la intalnirea cu Basescu.
PSD va merge la consultarile politice anuntate de presedintele Traian Basescu, pentru sfarsitul acestei saptamani, pe tema parlamentului unicameral. Acceptarea invitatiei este insa conditionata de faptul ca seful statului va trebui sa fie de acord ca agenda consultarilor sa fie mai ampla. PSD doreste clarificarea tuturor problemelor, inclusiv a relatiei dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a atras atentia sefului statului ca, potrivit Constitutiei si a legilor tarii, nu poate convoca un referendum pe tema parlamentului unicameral fara consultarea parlamentului, pentru un astfel de proiect fiind necesar votul a doua treimi din senatori si deputati. Geoana a calificat declaratia lui Basescu pe aceasta tema drept ,lipsita de substanta si cu caracter populist si demagogic".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite