Ioana d’Arc vine la Teatrul de Comedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiera oficială a piesei „Ioana şi Focul” de Matei Vişniec în regia Cătălinei Buzoianu a avut loc în această sâmbătă, la Sala Mare a Teatrului de Comedie.

Spectacolul din 18 octombrie a avut loc în prezenţa autorului şi a fost precedat de lansarea unei cărţi ce ce cuprinde textul “Ioana şi focul” şi fotografii din spectacol, în foaierul teatrului.

Spectatorii au putut vedea o expoziţie de peste 50 de afişe ale spectacolelor montate în întreaga lume pe textele lui Matei Vişniec. “Ioana şi Focul” este “o piesă despre cum se scrie istoria”, într-o montare modernă, care îmbină inedit jocul actorilor şi marionetele, obiectele scenografice şi transparenţa luminii, vocile live şi coregrafia. “Ioana d’Arc la Teatrul de Comedie?  Iată o informaţie cel puţin deconcertantă, dacă nu bizară, la prima vedere. Şi totuşi, dincolo de drama personală a Ioanei şi de faptul că a fost arsă pe rug, ce comedie au jucat la acea oră toţi protagoniştii plăsmuirii acestui mit! Şi ce comedie a jucat istoria, în general, ISTORIA cu majuscule…

De altfel, acesta a şi fost scopul meu abordând acest subiect: să scriu o piesă despre cum se scrie istoria, cu ce ingrediente, cu ce note de umor negru şi de ironie fină, cu ce elemente de grotesc şi de macabru, cu ce hohote de râs divin şi cu ce urlete de suferinţă pământească… De fiecare dată când doamna Cătălina Buzoianu s-a apropiat de un text al meu, ceea ce s-a întâmplat de mai multe ori din 1990 încoace, am avut senzaţia că asist la un moment de magie şi că de fapt mi-a dat şansa de a exista ca autor”, a declarat Matei Vişniec. 

Din distribuţie fac parte Dorina Chiriac, Marius Manole, Dragoş Huluba, Laura Creţ, Aurelian Bărbieru, Mihaela Macelaru, Lari Giorgescu, Gloria Găiţan, Teodora Stanciu, Domniţa Ciolacov, Irina Sârbu, Simina Constantin, Roxana Florea. Decorurile: Puiu Antemir; Costume:  Anca Răduţă; Măşti şi marionete: Liana Axinte; Muzica: Mircea Florian; Mişcare scenică: Mălina Andrei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite