Investitorii de top nu s-au îndepărtat de Bursa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au resimţit şocul corecţiilor bursiere, fondurile administrate de East Capital şi Hyposwiss nu au recurs la vânzări masive Scăderile înregistrate de la începutul acestui an de

Deşi au resimţit şocul corecţiilor bursiere, fondurile administrate de East Capital şi Hyposwiss nu au recurs la vânzări masive

Scăderile înregistrate de la începutul acestui an de cotaţiile titlurilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, pe fondul crizei financiare internaţionale, şi-au pus dramatic amprenta şi asupra portofoliilor deţinute de marii jucători instituţionali. Cu toate acestea, două dintre primele trei fonduri străine de investiţii pe piaţa românească de capital au ales, în această perioadă, să nu-şi reducă semnificativ deţinerile în acţiuni.

În primul trimestru, de exemplu, fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital şi-au sporit interesul faţă de Bursa de la Bucureşti.

Acţiunile româneşti câştigă teren în East Capital Balkan Fund

Reprezentanţii celui de-al doilea mare investitor străin în acţiuni româneşti spun că, dacă la sfârşitul anului 2007, 12,1% din plasamentele East Capital Balkan Fund erau reprezentate de deţinerile din România, la sfârşitul lunii martie - acestea ajunseseră la 14,2%.

"Desigur, în acord cu declinul general al pieţei, unele dintre poziţiile noastre în România au scăzut de la începutul anului", subliniază Adrian Pop, analist în cadrul companiei suedeze de administrare a investiţiilor East Capital. Fondul de investiţii s-a concentrat, pe piaţa autohtonă, pe acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF), Petrom (SNP) şi Impact (IMP).

Rentabilitatea fondului calculată în raport cu euro a scăzut cu 32,9% de la începutul acestui an. "Cea mai slabă evoluţie din această regiune a fost înregistrată de Turcia, din mai multe cauze. Piaţa este mai lichidă şi jucătorii străini sunt mai activi. O a doua cauză este reprezentată de politicile interne, iar deprecierea monedei locale este al treilea motiv al performanţelor înregistrate aici", explică Adrian Pop.

Danube Tiger a pierdut o treime din portofoliu

Fondul de investiţii Danube Tiger, administrat de societatea elveţiană Hyposwiss, a lichidat acţiuni româneşti în valoare de aproximativ două milioane de euro.

"Danube Tiger nu şi-a redus semnificativ deţinerile pe piaţa românească. Fondul a vândut în acest an, în valoare de circa 2 milioane de euro, acţiuni precum BRD, Rompetrol Rafinare, Petrom şi Turbomecanica", a declarat, pentru "Adevărul", Stefan Jaeggi, managerul fondului. Al treilea jucător de la Bursă a pierdut nu mai puţin o treime din valoarea deţinerilor la BVB.

"Valoarea portofoliului a fost puternic influenţată negativ de scăderile drastice suferite de acţiunile de la BVB. Portofoliul deţinut pe piaţa românească a pierdut aproape o treime din valoare, ajungând în momentul de faţă la aproximativ 65 milioane de euro", precizează Jaeggi. Managerul fondului spune că este mult prea târziu pentru a reduce poziţiile din România.

De la începutul lunii septembrie 2007, valoarea netă a activelor Danube Tiger s-a diminuat cu 25%, reprezentând, practic, cea mai mare scădere de la lansarea fondului. "Aproape 15% din cei 25% au fost pierduţi în România", spune Stefan Jaeggi. Fondul este concentrat pe România şi Austria, dar investeşte şi în Croaţia, Slovenia, Ungaria, Serbia şi Germania.

"Din păcate însă, România, cea mai mare piaţă pe care activează fondul, a generat şi cele mai mari pierderi. Creşterile mari din ultimii ani însă au contribuit la aceste pierderi, întrucât mulţi dintre investitori încă îşi pot marca profiturile", explică Jaeggi.

"Deprecierile au mers prea departe"

Reprezentanţii fondurilor străine de investiţii consideră însă că scăderile sunt exagerate. "Suntem convinşi că deprecierile acţiunilor româneşti au mers, deja, prea departe. De exemplu, titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare sunt evaluate la mai puţin de jumătate din valoarea activului net.

Este mult prea târziu să ne retragem din România. Cea mai bună strategie este să nu mai vinzi. Strategia noastră până la sfârşitul anului va fi cumpărarea prudentă, întrucât fondul dispune de mult cash", spune managerul Danube Tiger.

Scăderile s-ar putea apropia de final, este de părere reprezentantul fondului străin de investiţii. "După pierderile masive, considerăm că punctul minim al cotaţiilor celor mai multe acţiuni româneşti nu poate fi departe", adaugă Jaeggi.

La rândul său, Adrian Pop apreciază că o scădere a inflaţiei şi o stabilizare a deficitului de cont curent ar da un impuls pozitiv pieţei de capital. "Totuşi, este greu să cuantificăm efectele din piaţă datorate îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici. O recâştigare a apetitului de risc atât al investitorilor locali, dar şi străini ar putea fi important în egală măsură", conchide reprezentantul East Capital.

Julius Baer, East Capital, Hyposwiss Danube Tiger, Hansa şi Middle Europe Investments (MEI) sunt, în momentul de faţă, cei mai mari jucători străini la Bursa de la Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite